Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Fórum Szobon az árvízzel elöntött házak lakóival

Share Button

Harrach Péter körzeti képviselõként részt vett azon a lakossági fórumon, amelyet az önkormányzat szervezett az árvízi károkat elszenvedett lakóknak. A fórumon a vízügyi hatóság és a katasztrófavédelem is képviseltette magát. A rendezvény célja az volt, hogy megbeszéljék az árvízi védekezés lehetõségeit, és kialakítsák azt a közös álláspontot amelyet a képviselõ a kormány felé továbbíthat.

Fórum Szobon az árvízzel elöntött házak lakóival Fórum Szobon az árvízzel elöntött házak lakóival


<--more-->
Az érintett terület, amelyen 32 magáningatlan és az önkormányzat sportpályája fekszik, utólagos feltöltésen áll. Ezt a Duna és az Ipoly összefolyása miatt, csak több kilométeres, és sok milliárd forintos gáttal lehetne megvédeni az árvíztõl. A lakók elmondták, az egyre gyakoribb, és egyre nagyobb árvizek emberileg és anyagilag is tönkre teszik õket. Többen eladnák a házukat. Amikor az építési engedélyeket anno kiadták, úgy tudták, hogy a Nagymarosi vízlépcsõ megoldja a terület árvízvédelmét. A fórumon felmerült, hogy az állam vásárolja ki az egész területet, amelyen azután rekreációs parkot alakítanának ki. A vízügyi szakemberek is úgy vélik az elsõ becslések alapján, hogy gazdaságilag kedvezõbb megoldás lenne a kivásárlás, mint a több kilométeres védõgát megépítése.

A polgármesteri hivatal felmérést készít az esetleges kivásárlásról. Abban megegyeztek a jelenlévõk, hogy gyors megoldást kell találni, mert a gátépítés több éves elõkészületei, és a pénzügyi nehézségek annyira meghosszabbíthatják a határidõket, hogy addigra a víz elmossa a házakat.