Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter a rászoruló családok megsegítése érdekében felajánlást tesz a körzetében

Share Button

Harrach Péter a legutóbbi parlamenti felszólalásában elmondta, az önhibáján kívül bajbajutott családok megsegítésére nem csak az államnak, hanem a tehetõsebb polgároknak is gondolniuk kell.

Harrach Péter a rászoruló családok megsegítése érdekében felajánlást tesz a körzetében


<--more-->
– Az egészséges társadalom fontos eleme a szolidaritás. Az állam feladata segítséget nyújtani, de mindnyájunk felelõsséggyakorlására szükség van. Katasztrófa idején a magyarokban erõs a szolidaritás. De a hétköznapokban is szükség van egymás támogatására. Ha valaki tesz egy felajánlást, vélhetõen ahhoz többen csatlakoznak, mintegy a hólabda növekedésének elve szerint. Ne vegyék szerénytelenségnek, ha a saját példámat mondom el. A közeljövõben a jövedelmembõl jelentõsebb összeget ajánlok fel a körzetem néhány településén, a rászoruló családok megsegítésére. Azzal a kéréssel, hogy a település tehetõsebb polgárai, vállalkozásai is járuljanak hozzá, összességében ugyanennyivel. A felajánlást egy karitatív szervezeten keresztül juttatjuk el a családokhoz, a helyi iskolaigazgatók, polgármesteri hivatalok, és lelkipásztorok javaslata alapján.

Harrach Péter felszólalásában felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket az állam tett az utóbbi három évben a családok, elsõsorban az önhibájukon kívül bajbajutottak érdekében.

1. Az állam a devizahitelesek mentése érdekében bevezette az árfolyamgátat, amelynek során 160 ezer szerzõdés született, vagyis az érintettek 39 százaléka kötött ilyen megállapodást. Ezzel 16,5 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek. A Nemzeti Eszközkezelõ idén július végéig 7300 ingatlan-felajánlást fogadott be, ezzel 33 ezer ember lakhatását segítette elõ.
2. A családi adókedvezmény bevezetése révén 3 év alatt 550 milliárd forint maradhatott a családoknál. Most kiszélesítjük a kedvezményeket, így újabb 53 milliárd forint marad az elsõsorban kisjövedelmû, több gyermeket nevelõ családoknál.
3. A BTK. szigorításával, 3 év helyett 5 év lett az uzsora bûncselekmény büntetése, és az egyszeri alkalmat is büntetik.
4. A közmunkaprogram közel 300 ezer embernek nyújt megélhetést.
5. A hajléktalanszállók férõhelyeinek száma 27,5 % -kal nõtt a 3 év alatt.
6. A kormány 71.500 forintról 98 ezer forintra emelte a minimálbért.
7. A kormány beindította a szociális földprogramot.
9. Az Erzsébet program által, idén 145 ezer ember részesült üdülési támogatásban.
10. Végül, a legfontosabbat a rezsicsökkentést említeném, amelynek köszönhetõen jövõre átlagosan, családonként 100 ezer forint lesz a megtakarítás.

Brockhauser Edit