Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Stabil és eredményes a Fidesz és a KDNP szövetsége

Share Button

A Kereszténydemokrata Néppárt morális értékrendeket magáénak valló nézeteirõl, illetve a kormányzásban vállalt szerepükrõl beszélt Harrach Péter, a párt parlamenti frakciójának vezetõje a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) gyõri szervezete által szervezett országjáró kerekasztal-beszélgetés budaörsi állomásán. Kövér László, az Országgyûlés elnöke hangsúlyozta: az Orbán-kormány minden téren jobban teljesít, mint a korábban hatalmon lévõk.

Stabil és eredményes a Fidesz és a KDNP szövetsége Stabil és eredményes a Fidesz és a KDNP szövetsége


<--more-->
Harrach Péter kijelentette: a Fidesszel kötött szövetségük stabil és eredményes. Hozzátette: világnézeti pártként a szabadság, a szolidaritás, a közjó és a társadalmi igazságosság áll munkálkodásuk középpontjában, ezt bizonyítja, hogy erõteljesen támogatták a kormány családpolitikai intézkedéseit.   

A kereszténydemokrata politikus élesen kritizálta a baloldalt. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormány nyolc év alatti teljesítményét érdemes összevetni az Orbán-kabinet három és fél éves munkájával, de a baloldal lejárató, hazugságokra alapozó magatartása is sokatmondó.   

Kövér László, az Országgyûlés elnöke hangsúlyozta: az Orbán-kormány minden téren jobban teljesít, mint a korábban hatalmon lévõk, de az elszámoltatás nem tartozik a sikerélmények közé. Emlékeztetett arra: több mint 1400 ügyben indult eljárás, 61-ben történt feljelentés, de csak 7 eset jutott el a vádemelésig. Úgy fogalmazott: „a nagy hó leesett, majd szinte elolvadt”.   

A házelnök Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ gyõri szervezetének tiszteletbeli elnöke, KDNP-s országgyûlési képviselõ, a kerekasztal-beszélgetés szervezõje és moderátora kérdésére válaszolva hangsúlyozta: csakis jogállami keretek között folyhat az elszámoltatás még akkor is, ha ezeknek az ügyeknek a többsége "messzirõl bûzlik".   

Kövér László a kabinet eddigi munkáját jellemezve aláhúzta: a Fidesz-kormány mindenben jobban teljesít elõdeinél. Egy 2010-ben a mûködõképesség határán álló országot emelt fel a mélybõl, ennek érdekében számos intézkedést hozott az élet minden területén, s remélhetõleg nem követett el „katasztrofális” hibát – tette hozzá.   

A külföldi támadások hátterét elemezve arról beszélt, bizonyos nemzetközi hálózatok cégeinek több ezer milliárdos veszteséget okozhatott, hogy õket is bevonták a magyar közteherviselésbe, ami sértette az érdekeiket. „A nemzetközi nagytõkét képviselõ nemzetközi baloldal” – a hazai baloldal segítségére is sietve – emiatt lendült támadásba – mondta.   

A jövõ évi választások kilátásaira áttérve az Országgyûlés elnöke azt mondta: vereség esetén „mindent elveszítünk”. Ezért is fontos, hogy az emberek – ha már a politikusoknak nem hisznek – higgyenek a nemzeti érdekeket szem elõtt tartó, az elmúlt évek eredményeit értékelõ szomszédjuknak, s menjenek el szavazni.         

Fodor Csaba politológus, a Nézõpont Intézet munkatársa azt hangsúlyozta a fórumon, hogy noha az elmúlt idõszakban valamelyest csökkent az Orbán-kabinet népszerûsége, hatalomra kerülésük óta „igazi kormányváló hangulat” még nem volt, s most sincs az országban.   

Felméréseikre hivatkozva kifejtette: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP-t most egyharmadnyian támogatják, ez az arány a baloldal esetében egyötödnyi, a Jobbiknál tizednyi. Legalább 20 százalék lehet a bizonytalanok száma, ehhez jönnek még az úgynevezett rejtõzködõ szavazók. Kérdés, hogy a két utóbbi kör egyáltalán elmegy-e szavazni – tette hozzá.   

A politológus azt mondta, mindent egybevetve „túl nagy magabiztosságra” nincs oka a Fidesznek, ennek ellenére erõs abszolút többséget szerezhetnek a parlamentben jövõre.

Forrás: kdnp.hu, MTI