Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Egyház és közösségellenes javaslatok Gyurcsány Ferenc 16 pontjában

Share Button

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint egyház- és közösségellenes javaslatokat fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc elõzõ nap nyilvánosságra hozott 16 pontos programjában. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: neki nem az a véleménye, mint a szocialista Szanyi Tibornak, hogy a pártelnök „megzakkant”, szerinte Gyurcsány Ferenc szokásához híven „kicsit ripacskodott”.

Egyház és közösségellenes javaslatok Gyurcsány Ferenc 16 pontjában


<--more-->
Ugyanakkor tudatosan célozza meg a kislétszámú, markáns egyházellenes csoportokat és a segélyszerû támogatásokat elõnyben részesítõket, akiknek a szavazataira számít – állapította meg a kereszténydemokrata politikus.

A frakcióvezetõ idézve Gyurcsány Ferenc kijelentését, miszerint eltörölné a vatikáni szerzõdést, azt mondta: olyan dokumentumot támad, amelynek alapján a magyar polgárok szolgálatára végzett tevékenységeket támogatnak.

A gyermekek utáni adókedvezmény DK-elnök által tervezett megszüntetésérõl úgy vélekedett: Gyurcsány Ferenc elképzelése „a gyermekekbõl való és nem a gyermekekért élést” támogatná. A KDNP nem segélyekben, hanem a munkában látja a megoldást a magyar társadalom problémáira – jelentette ki, hozzátéve: a családtámogatás ezen formáját fontosnak és nélkülözhetetlennek tartják, az egy egészséges társadalom kialakítását segíti.

Pálffy István frakciószóvivõ kiemelte: hitéleti támogatás és egyházi privilégium Magyarországon nincs, tehát nincs mit megszüntetni. Utalva az alaptörvényre hozzátette: az állam jogosultságokat biztosít, a bevett egyházak oktathatnak, mûködtethetnek egészségügyi és szociális intézményeket. Ha Gyurcsány Ferenc azt akarná elvenni, ami a vatikáni szerzõdés alapján egyenlõen jár minden, bevett egyház által fenntartott intézménynek, akkor 15 fõiskola, egyetem, több mint 200 oktatási intézmény, valamint egészségügyi, szociális intézmények sora kerülne veszélybe. Oktatók ezreit bocsátanák el, 200 ezer gyermek taníttatása kerülne veszélybe – sorolta, és kitért az egyházi intézményekben tanító világi pedagógusokra, akiknek bére szintén veszélybe kerülne. Ehhez hasonlót utoljára 1948-ban lehetett látni, akkor a kezdeményezõ Rákosi Mátyás volt – mondta Pálffy István.

A frakciószóvivõ szólt arról, hogy a családi adókedvezménynek köszönhetõen 2013-ben mintegy 185 milliárd forint maradt a családoknál, az intézkedés KDNP által támogatott kiterjesztése jövõre további 55 milliárdos pluszt jelent. A többgyermekesek esetében ugyanakkor akár 100 ezer forintot is elvonna a DK elnöke – jelezte.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap Budapesten hirdetett tizenhat pontból álló programot hirdetett meg. Gyurcsány Ferenc a DK legfontosabb törekvései közé sorolta az euró 2020-as bevezetését, a vatikáni szerzõdés felmondását, egy szolidaritási bank megalapítását, a tb-járulékok sávossá tételét, a családi adókedvezmények családi pótlékká alakítását. A politikus szólt arról: csak azoknak lenne választójoguk, akiknek állandó magyarországi lakhelyük van.

kdnp.hu
Forrás: MTI