Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Istentelen és embertelen hatalom nem kerülhet az ország élére

Share Button

A közösségek összefogásának erejérõl beszélt Harrach Péter vasárnap Kismaroson, a málenkij robotra elhurcoltak emlékére tartott ünnepi misét követõen. A KDNP frakcióvezetõje, a térség országgyûlési képviselõje kijelentette azt is, hogy istentelen és embertelen hatalom nem kerülhet az ország élére. Mint mondta: a két õrült eszme egyikének, a kommunizmusnak a fõ bûne az emberi szabadság lábbal tiprása volt, ami életeket is követelt.

Istentelen és embertelen hatalom nem kerülhet az ország élére


<--more-->
Az 1945. január 2-án Nagymarosról, Kismarosról, Zebegénybõl és a környék más településeirõl kényszermunkára vitt emberekrõl megemlékezve a politikus azt mondta: a két õrült eszme egyikének, a kommunizmusnak a fõ bûne az emberi szabadság lábbal tiprása volt, ami életeket is követelt. Istentelen és embertelen politikai hatalom nem kerülhet az ország élére – jelentette ki a KDNP alelnöke.  

A nemrég felújított, és most zsúfolásig megtelt kismarosi római katolikus templomban – ahol Beer Miklós megyés püspök celebrált hálaadó misét – Harrach Péter nemcsak a Nagymarosról, Kismarosról és Zebegénybõl málenkij robotra hurcolt 604 emberrõl, hanem hozzátartozóikról is szólt.  

A kényszermunkán tengõdõk „soha nem feledkeztek meg arról, hogy egy közösség tagjaiként vannak ott (…), így nem csupán saját túlélésükért tettek, hanem társaikat is segítették” – emelte ki. Magatartásuk azt üzeni a mának, a hazatért keveseknek, illetve hozzátartozóiknak és minden családnak: egymás felé kell fordulnunk – mondta a kereszténydemokrata politikus.    Az itteniek összetartozása a nemzet egészéhez való tartozást is jelképezi – nyomatékosította Harrach Péter. Hozzátette: ez az összetartozás adhat mindenkor erõt a nehéz helyzetek túléléséhez is.  

A családok ezreinek életét megnyomorító internálás helyi történéseirõl a kétezres Pest megyei község lakosainak nevében Poldauf Gábor (független) polgármester beszélt. Mint mondta, Kismaroson az is elég volt az elhurcoláshoz, hogy valakinek német hangzású neve legyen. Az összegyûjtöttekkel csupán annyit közöltek: rövid idõre útjavításra viszik õket, miközben azt sem engedték meg nekik, hogy rendesen felöltözzenek. A késõbb élve hazatérõk nem beszélhettek a velük történtekrõl, ezért is fontos most, közel 70 év múltán a közös megemlékezés.  

Az igazságtalanságot nem gyógyíthatja meg az idõ, de emlékezni muszáj – hangsúlyozta a polgármester.  

A vasárnapi kegyeleti program a Kismaros egykori gyûjtõhelyén lévõ emléktábla megkoszorúzásával zárult.  

A málenkij robot a második világháború utáni szovjetunióbeli kényszermunka elnevezése. Romeltakarításra való hivatkozással fegyveres szovjet katonák a nyílt utcáról gyûjtöttek és vittek el magyar civileket, elsõsorban német nevû, 17 és 45 év közötti férfiakat, valamint 18-30 éves nõket. Összesen több mint 130 ezer embert hurcoltak el kemény fizikai munkára, szovjet iparvidékekre, legalább egyharmaduk odaveszett.

kdnp.hu
Forrás: MTI