Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Új programot indít a váci Cházár András iskola, a megváltozott munkaképességûek szakképzésében

Share Button

A Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon egy speciális program keretében a megváltozott munkaképességû emberek szakképzését egyénre szabottabbá tenné. A cél az, hogy érdemi munkához jussanak a végzettek, és a jelenlegi 10 százalékos elhelyezkedési arányt a többszörösére növeljék.

Új programot indít a váci Cházár András iskola, a megváltozott munkaképességûek szakképzésében


<--more-->
Harrach Péter a KDNP alelnöke kifejtette, a szakma, a hatóság és a finanszírozó is egyöntetûen támogatja a programot. A kormánynak fontos a szakképzés tekintélyének helyreállítása, és a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatása.

A Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon igazgatója Mikesy György prezentációval egybekötött tájékoztatást tartott egy új, speciális szakképzési program elindításának terveirõl a szakmai, a gazdasági, és hatósági érdekelteknek.

A program célja, hogy a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezõ, megváltozott munkaképességû emberek valóban érdemi munkához jussanak, mert jelenleg 90 százalékuk nem tud elhelyezkedni. Ez súlyos szociális teher az államnak. A „Speciális Hídprogram” keretében, mely elnevezés még munkaközi, az intézmény tervei szerint az oktatás megkezdése elõtt, úgynevezett „diagnosztikai szakvélemény” elkészítésére kerülne sor, vagyis felmérésekkel elõre megterveznék, kinek milyen képzésben érdemes részt vennie, és ezek a képzések részben igazodnának az egyéni képességekhez.

A programhoz kapcsolódna a váci Ferences rendi kolostor felújítása, amelynek épületében az iskola speciális „hídprogramja” kapna otthont, illetve olyan multifunkcionális irodák, szolgáltató egységek, amelyek az intézmény további fenntartását biztosítani tudják. A váci Ferences Rendház 25 évre, ingyenes használatra felajánlotta az épületet.

Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta, a Pest Megyei Kormányhivatal felvette az elképzelést a megvalósítási tervei közé, és minden hatósági eljárási segítséget megad.

Harrach Péter képviselõ kifejtette, szakmai kezdeményezésrõl van szó, amelyhez állami garanciavállalás kapcsolódik, és a tervezett mûködtetés is megalapozott.  

-A szakma, a hatóság és a finanszírozó is egyöntetûen támogatja a programot. A kormánynak fontos a szakképzés tekintélyének helyreállítása, és a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatása. A váci program sikere az ország egészére kihat.

A Miniszterelnöki Hivatal képviselõje is biztosította a program támogatását.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ részérõl elhangzott, hogy a „hídprogram” részletes kidolgozása, és az épület felújítása miatt, nem valószínû, hogy a 2014-es szeptemberi tanévkezdés megvalósítható.
 
Brockhauser Edit