Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Bajor képviselõk ismerkedtek a KDNP szerepével a kormányzó pártszövetségben

Share Button

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje fogadta a Hanns Seidel Alapítvány szervezésében a parlamentbe látogató, CDU és CSU egykori és jelenlegi képviselõibõl álló küldöttséget.

Bajor képviselõk ismerkedtek a KDNP szerepével a kormányzó pártszövetségben


<--more-->
A bajorországi politikusok, és alapítványi tagok Magyarország és Németország hagyományosan jó kapcsolatát említették, külön kiemelve a rendszerváltás idején az egykori NDK menekültekkel vállalt magyar szolidaritást. A küldöttség a magyar belpolitikai helyzetrõl érdeklõdött, miután a nemzetközi sajtó sokszor sokféleképpen ír errõl.

Harrach Péter rövid történelmi áttekintést adott a rendszerváltás óta eltelt idõszak politikai alakulatairól. Mint elmondta, sajnálatos módon a magyar politikában nincs szociáldemokrata párt, a kommunista utódpárt a nemzetközi pénzvilághoz kötõdik. A nemzetközi sajtóban megjelenõ cikkek kapcsán kiemelte, az ellenzéki pártokhoz köthetõ ultra liberális holdudvar félrevezetõ tájékoztatása alapján írnak Magyarországról.  

A Fidesz-KDNP kormánynak elsõként a pénzügyi csõdöt kellett kivédenie, hiszen Magyarország könnyen Görögország sorsára juthatott volna. A terheket nem az emberek, hanem az extraprofitot zsebre tevõ bankok és nagyvállalatok vállára helyezte a kormány, továbbá megszüntette a magánnyugdíjpénztár kötelezõ jellegét. A közüzemi szolgáltatók szerzõdéseiben biztosított extraprofit helyett, 20 százalékos rezsicsökkentést tudott elérni.

 -A kétharmados választási gyõzelem lehetõséget adott arra, hogy új Alkotmány szülessen.  Ebben megjelentek azok a hagyományos értékek és társadalmi normák, amelyek a normális emberi élet alapfeltételei. Egyes európai vezetõk részérõl erõs törekvés figyelhetõ meg ezen értékek fellazítására. Magyarországot támadják politikai, gazdasági oldalról, de leginkább világnézeti okból. Az Alkotmányban megfogalmazásra került a házasság intézménye, a család védelme. Pénzügyi biztosíték is került az új alaptörvénybe, amely nem engedi eladósítani az államot. A határon túli magyarokért vállalt felelõsség is megfogalmazásra került. A következõ lépés az autonómia elérése, hiszen Románia területén 1,5 milliós magyar tömb él.  

Harrach Péter kérdésre válaszolva elmondta, a KDNP világnézeti párt a néppárti Fidesz mellett, támogatottsága önálló indulása idején 7 százalék körüli volt. Ma a képviselõjelöltek a pártszövetség támogatásával indulnak.  A KDNP a családok pártjának definiálja magát. A párt ifjúsági szervezetébõl több fiatal tehetséges politikus került már ki.

A németországi vendégek kifejezték, hogy egyetértenek a KDNP által képviselt konzervatív értékekkel. Ugyanakkor rákérdeztek a szerzõdések és a jogbiztonság helyzetére a közmûszolgáltatókra kényszerített árcsökkentés kapcsán. Harrach Péter erre úgy reagált, hogy az állam gyakorolja a felelõsségét a polgáraival szemben, mindezt úgy, hogy közben megõrizze a nemzetközi piac bizalmát. Miután az ország már nem kölcsönökbõl, hanem a javuló gazdasági helyzetben, a piacról finanszírozza magát, ez válasz a kérdésre.

Brockhauser Edit