Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP a családok pártjaként támogatja a rezsicsökkentést

Share Button

A KDNP a családok pártjaként továbbra is a családok helyzetének javítását tartja a legfontosabbnak, ezért támogatja a rezsicsökkentést és annak megvédését is – hangoztatta Harrach Péter, a párt frakcióvezetõje szerdán a Vas megyei Ikerváron, a Fidesz lakossági fórumsorozatának rendezvényén. Szavai szerint míg az elõzõ kormányzat a szolgáltatók érdekeit képviselte, addig a jelenlegi kormányzat a fogyasztók mellé állt, az õ érdekeiket képviseli.

Hozzátette: a szocialista kormányzat idején a szolgáltatók olyan szerzõdéseket kötöttek, amelyek számukra folyamatosan komoly hasznot biztosítottak, miközben a fogyasztóknak az egyre magasabb számlák kifizetése túlzott terhet jelentett.

A KDNP frakcióvezetõje hangsúlyozta: a kormányzatnak felelõsséggel kell az energiaellátásról döntést hoznia, ez az oka annak, hogy az eddigi lendületes és egységes energiaár-csökkentés után most, egy idõben széthúzott és mérsékeltebb árcsökkentés következik. Harrach Péter mintegy 250 ember elõtt kijelentette: a rezsicsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg nem biztosítható a szolgáltatás nonprofit jellege.

Szólt arról a nemzetközi és hazai környezetrõl is, amelyben a rezsicsökkentés zajlik. „Az Európai Unió jelenlegi vezetõinek egy része egy más világot kíván építeni, mint amit mi. Mi az alapító atyáknak a szellemében képzeljük el Európát és az uniót, õk viszont ezzel szemben egy másfajta világot szeretnének építeni” – mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint ebbõl származnak összeütközéseik, amelyeknek szerinte nemcsak eszmei és ideológiai okai vannak, hanem gazdasági is. „Azok a nemzetközi cégek amelyek a túlzott haszonból most valamennyit kénytelenek leadni, ezek és kormányaik nemtetszéssel fogadják a rezsicsökkentésünket és ebbõl feszültségek támadnak” – fogalmazott Harrach Péter, hozzátéve: a magyar környezetrõl elég annyi, hogy egy újból összeállt ellenzékkel állnak szemben a jelenlegi kormánypártok, amelyet ismét Gyurcsány Ferenc neve fémjelez. Harrach Péter a fórum hallgatósága elõtt úgy fogalmazott: „vicc, hogy az ellenzék Gyurcsány Ferenccel akar nyerni”.

V. Németh Zsolt országgyûlési képviselõ, vidékfejlesztési államtitkár a fórumon kiemelte, hogy a rezsiárak korábbi emelkedése a falvak lakosságát azért érintette különösen súlyosan, mert közben az általuk elõállított mezõgazdasági, háztáji termékek értéküket veszítették, a tömegtermelés és behozatal miatt kiszorultak a piacról. Éppen ezért tett a kormány olyan lépéseket az elmúlt négy évben, amelyek a vidéken élõket, a kistermelõket segítették – fogalmazott a kormánypárti politikus.

kdnp.hu
Forrás: MTI