Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Fontosak a nemzeti összetartozást erõsítõ törvények

Share Button
Méltó volt a Trianon-évforduló kapcsán tartott június 4-i parlamenti emlékülés, a távolmaradás volt méltatlan – nyilatkozta a Duna Televízió reggeli mûsorában Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje. Hozzátette: ideje volt meghozni két, e területhez köthetõ jogszabályt: az állampolgársági törvény módosítását, valamint a nemzeti összetartozásról szóló parlamenti határozatot.
<--more-->
Az állampolgársági törvény módosítása egy öt és fél évvel ezelõtti sebet gyógyít. A nemzeti összetartozásról szóló parlamenti határozat pedig egyfajta nemzeti egység kinyilvánítását jelenti. Azt üzeni: a határok ugyan megvannak, de a határokon túlnyúló nemzetegyesítésnek is meg kell történnie – értékelte az elmúlt hetek parlamenti történéseit Harrach Péter KDNP-s politikus, a párt parlamenti frakcióvezetõje.

A politikus szerint a határon túlról minden megnyilatkozás arról szól, hogy fontos ez a törvény, jólesett nekik; egy korábbi rossz üzenettel szemben most egy pozitív üzenetet küldött a határon túli magyaroknak az Országgyûlés.

Az MSZP bírálatára – miszerint a párt nem ért egyet a nemzeti összetartozásról szóló parlamenti határozat megfogalmazásaival, és azért sem vettek részt a június 4-i emlékülésen, továbbá, hogy az állampolgársági törvény módosításával a kormánypártok lehetetlen helyzetbe hozták a szlovákiai magyarokat -, Harrach Péter úgy reagált: a baloldali párt nyolc éves kormányzati teljesítménye után nagyobb nyugalmat, türelmet, szerénységet gyakorolhatna.

Másfelõl – jegyezte meg Harrach Péter – egy kivételével mindegyik környezõ ország tudomásul vette a magyar állampolgárság egyszerûsített, egyéni kérelem alapján történõ megadásának a lehetõségét.

A ma véget érõ rendkívüli kormányülésen kinevezett elszámoltatási kormánybiztos posztjával kapcsolatban Harrach Péter azt mondta: nagyon fontos, hogy lezárják a múltat ilyen formában is.

Azonban fontos hangsúlyozni – tette hozzá -, hogy ez nem bosszú, hanem az igazság szempontjának a figyelembe vétele. Aki súlyos vétkeket követett el a köz ellen, annak valamiképpen fizetni kell ezért.

Ez nem egy durva politikai akció, amire sokan gondolnak, hanem az igazságszolgáltatás eszközeivel történõ visszatekintés – nyilatkozta Harrach Péter. Hozzátette: a miniszterelnök többször elmondta, nem lesz kivétel. Aki a korrupció igazolt vádjával kerül a nyilvánosság elé, azt nem lehet majd megvédeni.
(Duna TV)