Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

KDNP: a társadalmi igazságosság érvényesült

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a társadalmi igazságosság érvényesült a kormányfõ által kedden a parlamentben meghirdetett elsõ gazdasági akciótervben.

Harrach Péter azt mondta, sok érdeket fog sérteni a program a magyar társadalomban, de nem a kisemberekét. A pénzügyi egyensúly megteremtésében, a gazdasági talpra állításában mindenki vegyen részt, ne csak a kisemberek – szögezte le a KDNP-s politikus. Ezt szolgálja – mint kifejtette – a hitelintézeti járulék növekedése, a bankok megadóztatása.
<--more-->
Megemlítette a magas végkielégítések megadóztatását célzó intézkedést, a fizetési plafon bevezetését az állami szférában, a bértömeg gazdálkodást és annak tizenöt százalékos csökkentését, illetve az igazgatóságok számának mérséklését.

Külön üdvözölte a családi adózás bevezetését, amelyet – mint felidézte -, a KDNP terjesztett be. Pozitív intézkedésként említette a kisadók eltörlését, amely kisvállalkozók érdekét szolgálja. Különösen fontos lenne minél elõbb megvalósítani az adományok áfájának eltörlését – jegyezte meg.

Szólt még a közüzemi díjak és kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, s hivatkozott a családok csõdvédelmérõl szóló szintén kereszténydemokrata indítványra. Utóbbi érdekében született meg a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság – mutatott rá. Fontos intézkedésnek nevezte a másodlagos élelmiszervizsgálatot, és az elburjánzott hatósági engedélyek visszafogását.

Harrach Péter a kormányfõi beszéd lényeges mondanivalójának nevezte, hogy nem toldozgatni-foldozgatni kell, hanem a rendszert átalakítani.

A kereszténydemokrata frakció elsõ embere az elhangzottakban a magyar emberek véleményét látta tükrözõdni, s mint mondta, világos értékrend jelent meg és a társadalmi igazságosság szempontja érvényesült. Az volt a benyomása, végre van gazdája közös dolgainknak, az elmúlt nyolc évben ugyanis nem volt. A program egésze szolgálja a gazdaság talpra állítását, a társadalom egészségesebbé tételét – summázta Harrach Péter.

A kormánypárti politikus az LMP frakcióvezetõjének felszólalását úgy értékelte, mint pozitív javaslataik finomítására tett indítvány.
(MTI)