Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Napirend elõtti felszólalás 2010.06.07.

Share Button
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megdöbbentõ volt az MSZP-képviselõcsoport frakcióvezetõjének nyilatkozata, mind a tartalma, mind a hangneme. Az elmúlt évek teljesítménye után az illõ magatartás a szerény hallgatás lenne. (Taps a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik padsoraiból.) Az volt a benyomásom, mintha a bukott diák korrepetálni szeretne. (Derültség és taps a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik padsoraiból.)
<--more-->
De hogy néhány mondatot szóljak arról is, amirõl ma szeretnék. A múlttal való szembenézés folyamata nem zárult le, és most tegyünk egy lépést ebbe az irányba.

Az elmúlt nyolc év alatt az MSZP egy új politikai kultúrát telepített be Magyarországra. Ez és az általa okozott károk a választók elé kerültek, és õk véleményt mondtak. Azt mondták, hogy elég volt, és változásra van szükség. (Zaj az MSZP soraiban.) Mi a probléma? (Derültség a Fidesz és a KDNP soraiban.) Gondoljanak a nyolc évre, barátaim! (Derültség a Fidesz és a KDNP soraiban.) A közhangulatból, a megnyilatkozásokból és a kérdésekbõl – amelyek úgy szóltak, hogy lesz-e elszámoltatás – arra lehet következtetni, hogy a magyar választók a felelõsökre is kíváncsiak. (Zaj az MSZP soraiban. – Lendvai Ildikó: Mi is!) Az elõbb arról beszéltem, hogy egy új politikai kultúrát gyökeresítettek meg itthon. Ez a nyolc évre vonatkozott. Elmúlt a nyolc, év, barátaim. Hagyják abba!

Hogyan alakult ki ez a helyzet? Azt hiszem, érdemes 2002 és az utána következõ évek új figuráira gondolni. Megjelent a politikai életben az üzleti világ legrosszabb képviselõinek néhány tagja, és ezek gátlástalan célratörõk, a játékszabályokkal nem törõdõ emberek, akik a célhoz vezetõ utat, ha az kanyargós, levágják, olyan elõnyöket kívánnak szerezni, amik nem járnak nekik, és gátlástalanul áttaposnak mindenkin. Elfoglalták a baloldalt, és megpróbálták formálni azt. Akiben volt hajlam erre, az átvette a módszereiket, aki pedig nem, az tehetetlenül nézte a tobzódásukat. De ez az õ gondjuk, azonban mindnyájunkat érint az, hogy a hatalmat hazugsággal szerezték meg, a zsebüket közpénzbõl tömték tele (Taps a Fidesz, a KDNP és a Jobbik soraiban.), és közben a hajó sodródott vagy cikázott a kormányos hirtelen mozdulatait követve. Ebbõl következik, hogy az ország nemzetközi tekintélye csökkent, a gazdaság teljesítménye visszaesett, az egészségügy és az oktatás világában zûrzavar uralkodott, a közbiztonság egyes településeken katasztrofális lett, és ami a legsúlyosabb, a korrupció átszõtte az egész társadalmat.

Ne tessék hinni azt, hogy az elmúlt nyolc év csak egy Zuschlagot és egy Hagyót termelt ki. Az MSZP politikai kultúrája, ezeknek új elemei – amikrõl szóltam – és az általuk jellemezhetõ korszak, amit egyszerûen Gyurcsány-korszaknak nevezünk, sokat ártott az országnak. Ezt a korszakot le kell zárnunk, és ennek a korszaknak az elsõ lépéseként az elszámoltatásra van szükség. (Taps a Fidesz, a KDNP és a Jobbik soraiban.) Ezt várják tõlünk a magyar emberek, ez a mi felelõsségünk.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, a KDNP és a Jobbik soraiban.)