Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Schmitt Pál egységteremtõ köztársasági elnök lesz

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetõje szerint Schmitt Pál alkalmas köztársasági elnöknek – nyilatkozta Harrach Péter miután a miniszterelnök szóvivõje bejelentette: Orbán Viktor azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelöljék, majd válasszák meg államfõnek.
<--more-->
Harrach Péter azt mondta, a miniszterelnök-pártelnök a jelölésrõl szóló levelet eljuttatta Lázár Jánosnak, a Fidesz, valamint Harrach Péternek, a KDNP képviselõcsoportja vezetõjének, és arra kérte õket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselõkkel.
    
Harrach Péter elmondta, megkapta a levelet, és a végleges álláspontjukat a csütörtöki közös frakcióülésen alakítják ki.
    
Kifejtette: személy szerint támogatja Schmitt Pál jelölését és reményei szerint ezzel a KDNP-frakció is egyetért majd.
    
A kereszténydemokrata politikus kiemelte: a köztársasági elnökkel szemben az a határozott elvárásuk, hogy a nemzet egységét képes legyen megjeleníteni, s az eddigi életútjának legyen olyan – akár politikán kívüli – teljesítménye, ami alkalmassá teszi e feladat ellátására.
    
Harrach Péter azt mondta, úgy érzi, ezeknek a szempontoknak és az elvárt személyiségjegyeknek Schmitt Pál megfelel. A jelenlegi házelnököt úgy jellemezte, hogy nem konfrontatív, hanem egységet teremtõ személyiség, van az életében politikán kívüli teljesítmény. A sport- és a politikai diplomácia területén egyaránt tapasztalattal rendelkezik, és van vezetõi gyakorlata – tette hozzá.
   
 Megjegyezte: az utóbbi két köztársasági elnök a tudomány világából jött, mindketten „súlyos egyéniségek” voltak. Schmitt Pál inkább a gyakorlat világából érkezik, ami egyfajta „emberközeli pozíció”. A KDNP-s politikus a jelölt dinamizmusát, egységteremtõ képességét és kompromisszumkészségét emelte ki. Ezek alkalmassá teszik arra, hogy képviselje a magyar társadalom egészének érdekeit és megjelenítse a nemzet egységét – értékelte Harrach Péter.

kdnp.hu
Forrás: MTI