Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Kötelezõ a függesztés, de hol itt a nemzeti együttmûködés?

Share Button
A KDNP frakcióvezetõje szerint azok tiltakoznak a nemzeti együttmûködésrõl szóló politikai nyilatkozat kifüggesztése ellen, akiknek a nemzeti összefogás problémát jelent. Arra a felvetésre, hogy diktatórikus idõk jutnak sokak eszébe a kötelezõ kifüggesztés nyomán, Harrach Péter a Klubrádió Reggeli gyors c. mûsorában úgy válaszolt: a politikai nyilatkozat nem egy diktatórikus rendszer eszmeiségét tükrözi, szerinte senki nem tiltakozna, ha az alkotmány szövegérõl volna szó. Andrassew Iván a Klubrádió munkatársa szerint a legnagyobb baj ezzel az “akcióval”, hogy nincs is nemzeti együttmûködés. Ellenben van attak, lerohanás, tárgyalások, egyeztetések nélkül.
<--more-->
Úgy fogalmazott: egy olyan átfogó, az országot érintõ megújulásról van szó, hogy ezt ily módon érdemes hangsúlyozni, mivel sok ember megfordul a közhivatalokban. Közben a Szabad Emberek Magyarországért arra kér minden, a saját települése és a jogállamiság mellett elkötelezett polgármestert, hogy ne függessze ki az önkormányzatokban a Nemzeti Együttmûködésrõl szóló országgyûlési politikai nyilatkozatot.

Harrach Péter felhívta a figyelmet: lehet, hogy az MSZ és az LMP nemet mondott a politikai nyilatkozatra, de kétharmados döntés alapján fogadták el, így lehet a szövegben fogalmazni az egész parlament nevében.

Harrach Péter szerint az emberek mindennapjait meghatározó értékek: a munka, otthon, család – sérültek, ezeket helyre kell állítani, ez megújulás értékrendbeli alapja, melyet tudatni kell az emberekkel.
A SZEMA arra kér minden a jogállamiság mellett elkötelezett polgármestert, hogy ne függessze ki az önkormányzatokban a politikai nyilatkozatot. Közleményükben úgy fogalmaznak: az ugyanis nem az alkotmányban rögzített állami jelkép, hanem, ahogy azt neve is mutatja: politikai nyilatkozat.
Szerintük az is tarthatatlan, és alkotmányosan aggályos, hogy a közvetlenül a kormány alá tartozó közigazgatási szerveket a szöveg kifüggesztésére utasítja. Ezzel ugyanis a kormány, az õt támogató országgyûlési többség politikai hitvallását az állami jelképek szintjére emeli, megkérdõjelezhetetlennek, kizárólagosnak állítja be.

Andrassew Iván szerint lehet forradalmi lendületnek nevezni, hogy három hét alatt szinte bekebelezték az országot, az összes fontos ponton tisztogatást rendeztek, de emlékeztetett: elõfordult már nem egyszer hazánkban, hogy a diktatúrát forradalomnak nevezték és Hruscsov képe is lógott egy ideig az iskolák falán.

(Klubrádió)