Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Nagyon fontos a keresztény összetartozás

Share Button
A magyar külpolitikának meghatározója a nemzetpolitika, a határon túli magyarokért felelõséget kell vállalniuk a fiataloknak és az idõsebbeknek is – hangoztatta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szombaton Miskolcon, a fiatal kereszténydemokraták rendezvényén. – A KDNP-nek nem kell a népszerûségért harcolnia, így akár radikálisabb értékeket is képviselhet, mint egy néppárt – mondta Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetõje. A hétvégén száznál is több fiatal kereszténydemokrata táborozott Miskolcon, többen a határon túlról jöttek.
 
 Nagyon fontos a keresztény összetartozás
 
<--more-->
Rétvári Bence köszöntõjében kiemelte azt a politikai esélyt, hogy a kormányban végre van egy olyan párt, amely a keresztény értékeket képviseli. Nagyon fontosnak nevezte a keresztény összetartozást, a trianoni törvény ezért is született meg. Emlékeztetett: a Magyar Közlönyben eddig példa nélküli módon több nyelven, így román, szlovák, angol, német és francia nyelven megjelent a trianoni emléktörvény, és fontos, hogy látszódjék mindenki számára, hogy a jövõt a szomszédokkal történõ békés együttélésben képzeli el a kormány, határozott magyar érdekképviselet mellett.

A politikus kiemelte a határon túl élõ magyarok fontosságát, a tábor 120 résztvevõje között például 10-en Kárpátaljáról érkeztek. Hogy mennyire fontos számukra a nemzeti összetartás az államtitkár szerint a retorikájukon, törvényjavaslataikon kívül abból is látszik, hogy díszkiadásban jelentették meg az errõl szóló törvényt. Mivel pedig a keresztény értékeket képviselik, ezért fontosnak tartják, hogy ezt a kiadványt minél több egyházközséghez eljuttassák. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy bár az elmúlt nyolc évben „vörös városnak” könyvelték el Miskolcot, most pedig Borsod megyét jobbik fellegvárként emlegetik, de a KDNP már vezette a várost, és véleménye szerint most is jó eséllyel indul a párt.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a fiatal kereszténydemokraták gyûjtenek a borsodi árvízkárosultak javára, tartós élelmiszereket, tisztasági szereket juttatnak el hozzájuk.

Molnár Péter, a KDNP miskolci elnöke azt mondta, ez is mutatja, hogy Miskolcon újra erõsödik a kereszténydemokrata párt, keményen készülnek a választásokra, és jobboldali fordulatra számítanak a városban. Hiszik, hogy a KDNP újra meghatározó erõ lesz Miskolc vezetésében. Az elnök hozzátette, nem akartak beszállni abba a vitába, ami a választási körzethatárok kapcsán alakult ki, számukra mindegy hol lesznek a határok, ugyanazokat az értékeket fogják képviselni, a választók pedig, mindenképpen ki tudják fejezni akaratukat. Molnár Péter azért egy mondattal érintve a témát megjegyezte: Káli Sándor részérõl nem jó ötlet a választások elhalasztását kezdeményezni, felesleges „menekülnie” a választói akarat elõl.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje szerint az IKSZ miskolci tábora látványosan demonstrálja a generációk közti szolidaritást, ami a kormányzati munkában is érvényesül. Olyan fordulat következett be 2010-ben, ami régóta váratott magára, ez pedig több szempontból is fontos. A frakcióvezetõ véleménye szerint a nemzeti összetartást csak egy centrális politikai erõ képes megvalósítani, mint amilyen most kormányon van. Ehhez az eredményhez arra is szükség volt, hogy korábban baloldali érzelmû választók szavazzanak rájuk. Õk pedig ellenfeleiknek is kezet nyújtanak, és több gesztust is tettek baloldali értékrendet képviselõ pártok, illetve szavazóik felé. Harrach Péter szerint a KDNP világnézeti pártként jelenik meg a kormánykoalícióban, melynek keretében a saját értékeik erõsebb képviseletére is vállalkoznak most. Egy néppárt mellett radikálisabb értékeket is képviselhetnek, mert azzal szemben nekik nem kell a népszerûségre törekedni – bár természetesen gyõzni szeretnének. Újságírói kérdésre, hogy milyen radikális értékek ezek, a frakcióvezetõ elmondta, nem különböznek a célok a kormány elképzeléseitõl, csak erõsebben fogalmaznak. Példaként említette az élet védelmével kapcsolatos kérdéseket, így például az eutanáziát és az abortuszt.

kdnp.hu
Forrás: MTI, minap.hu