Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Erdõkertes 100 éves

Share Button
Erdõkertes fennállásának századik évfordulójára emlékeztek a település polgárai egy ünnepi testületi ülés keretében a faluházban. A megjelenteket Dr. Pásztor László polgármester köszöntötte, majd átadta a szót a körzet parlamenti képviselõjének.
 
 Erdõkertes 100 éves
 
<--more-->
-Száz év elég hosszú idõ ahhoz, hogy kialakuljanak a hagyományok, de elég rövid ahhoz, hogy a múlt kötöttségei nélkül tervezhessük a jövõt – kezdte felszólalását Harrach Péter. – Az ünnep lényege, hogy közösségben tartjuk, legyen szó családról, egyházi vagy civilszervezetrõl, egy településrõl, vagy akár a nemzetrõl. Erdõkertes fejlõdése folyamatos. Ha visszatekintünk a történelmére, az 1910-es telekparcellázást követõen, 1918-ban már megszületett az elsõ iskolája. Az 1928-ban Klebelsberg Kuno minisztersége idején mûködõ oktatási intézménynek pedig azért van kiemelt jelentõsége, mert egy nehéz történelmi idõszakban segítette a település továbbélését. A Bethleni konszolidáció idejérõl van szó, amikor Trianon tragédiáját követõen sikerült újjáépíteni az országot, és megvalósítani a nemzeti egységet.

Ma Magyarországon ismét nagyon komoly problémákkal állunk szembe, amelyeket szintén a nemzeti egység vagy együttmûködés alapján lehet kezelni. Létrejött a nemzeti centrum, ezzel értelmét vesztette a bal- és jobboldali megjelölés. Ez abban is megmutatkozik, hogy a parlamenti választáson 800 ezer baloldali gondolkodású ember szavazott a nemzeti oldalra. A legfontosabb, hogy az értékek, mint például a munka, család, otthon, rend a jogalkotásban is visszakapják eredeti megbecsülésüket. Szükség van a társadalmi igazságosságra, és a közös tehervállalásra ez a bankadó morális alapja. Nemzetben és nem országban gondolkodunk, ezt a kettõs állampolgárságról és a trianoni emléknapról megalkotott törvények is alátámasztják. – fogalmazott a képviselõ. Azt is hozzátette egy ilyen kis településen ismerik egymást az emberek, jó hagyományok teremtõdnek, és olyan élhetõ közösségek jönnek létre, amelyek biztosítják a nemzet fejlõdését. Az ilyen települések közösségei építik a nemzet egészének közösségét. Harrach Péter végül azt kívánta, hogy a nemzeti együttmûködés valósuljon ezen a településen is.

Ezt követõen sor került a közpark rekonstrukciójának ünnepélyes alapkõletételére.

Brockhauser Edit