Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Zebegényi jubileum

Share Button
Augusztus 1-én ünnepelték Zebegényben a Koós Károly által épített templom 100 éves jubileumát. A felújított templomot Beer Miklós váci püspök szentelte újjá. Az ünnepségen nagy számban megjelentek a település lakói, és a Zebegényhez egyéb módon kötõdõk is, többek között Martonyi János, Szõnyi Zsuzsa, valamint Koós Károly leszármazottai. A személyes visszaemlékezéssel színesített összekötõ szöveget Bõzsöny Ferenc, a község díszpolgára mondta. Harrach Péter, a körzet országgyûlési képviselõje néhány rövid gondolattal járult hozzá az ünnepléshez.
 
Zebegényi jubileum
 
<--more-->
Fõtisztelendõ Püspök Úr, Tisztelt Polgármester Asszony, Hölgyeim és Uraim !

Mint Zebegény parlamenti képviselõje kaptam a feladatot, hogy szóljak néhány szót. A parlamenti felszólalásoknak van idõkerete, 20, 5, vagy 2 perc.
Mivel sok szó elhangzott ma már, teszek egy kísérletet, hogy betartsam az utóbbit.

A keresztény tanítás szerint az ember lelke a Szentlélek temploma. Annak az embernek, aki Isten képére teremtett, aki személy, méltósággal és szabadsággal rendelkezik, aki közösségi lényként felelõsséggel bír embertársai iránt. Mégis szüksége van kõbõl épült templomra is, egy szakrális helyre, ahová a profán világból betérve közelebb kerülhet az Úristenhez. Boldog az a település, amelynek centrumában egy szép templom áll, még boldogabb, amelyik ilyen élõ és nagy közösséggel tölti meg ezt a templomot. Ahogy boldog az a társadalom, amelyik úgy tud tekinteni az emberre, ahogy az imént próbáltam megfogalmazni.

A magyar társadalom nagy lehetõséget kapott azzal, hogy kialakult egy centrális politikai erõ, mert ez képes megteremteni a nemzeti egységet. Erre szükségünk van ahhoz, hogy egészséges társadalmat építsünk, melyben megvalósulnak az értékek, érvényesülnek a normák és erõsek a közösségek. – mondta el többek között a politikus.