Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Az Új Széchenyi tervrõl az Ipolymenti Vállalkozók Klubjának találkozóján

Share Button
Kemencén tartotta legutóbbi összejövetelét az Ipolymenti Vállalkozók Klubja, ahol vendégként megjelent Harrach Péter körzeti képviselõ, valamint Veres Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértõje.
 
 Az Új Széchenyi tervrõl az Ipolymenti Vállalkozók Klubjának találkozóján
 
<--more-->
A tíz éve alakult civil szervezet, kistérségi, helyi vállalkozásokat fog össze, amelyek a magyar munkahelyek és termékek védelmére, közös érdekvédelemre, kölcsönös és méltányos, üzletpolitikára szövetkeztek. Szõke István elnök elmondta, hogy pályázati pénzbõl Ipolytölgyesen megvalósíthatják régi álmukat, és önálló telephelyet létesíthetnek a klub számára. Megköszönte a képviselõnek, hogy elhívta Veres Gábor szakértõt, aki a kisvállalkozásokkal kapcsolatos kormánytervekrõl és az Új Széchenyi programról fog elõadást tartani. Ezt követõen felkérte Harrach Pétert, hogy tartsa meg bevezetõjét.

-A kisvállalkozások nehézségeit valamennyien jól ismerjük. Gazdasági kérdésekben tanácsot nem akarok adni, e célból hívtam meg Veres Gábor szakértõt. A politikáról annyit, hogy lezárult a jobb és baloldali küzdelmek ideje, helyébe az együttmûködés korszaka lép. Az ilyen gazdasági kisközösségekben, az egységes értékek mentén, a lehetõségek kiaknázása, valamint a helyi, országos, és uniós kapcsolatok kiépítése a cél. Azt kívánom az Ipolymenti vállalkozóknak, hogy találják meg a térségük kibontakozásának lehetõségeit. Ehhez segítséget nyújthat a meghívott gazdasági szakértõ. – mondta el a képviselõ.


Ezután Veres Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa tartotta meg tájékoztatóját.

-Úgy vélem az országban több ilyen egyesületre, klubra lenne szükség, akik a térségük fejlesztésén, munkahelyek létrehozásán fáradoznak. Az új kormány célja, hogy az adózást, a bonyolult eljárásokat, a jogszabályi hátteret, a hivatali ügyintézést, a pályáztatást egyszerûbbé, gyorsabbá, takarékosabbá tegye, hogy ne lehetetlenítse el azokat, akik tenni akarnak a gazdaság fejlõdéséért. Ha több pénz marad a vállalkozóknál, akkor több pénz marad a munkavállalóknál, és több lesz a hivatalosan bejelentett adófizetõ is. Ez lehet a válságból kivezetõ út, és nem a külföldi kölcsönök. A kormány a termelõ vállalkozások mellé kíván állni. Az Új Széchenyi terv a helyi vállalkozásokat, és helyi szövetségeket pártfogolja, hogy egy-egy vállalkozónak ne egyedül kelljen a hivatalokkal viaskodnia. Az uniós pályázatokra is épít a terv, de csak a célszerû és értelmes ötletekre ad pénzt. Nekünk „bürokratáknak” nem könnyû feladat, a kisvállalkozások igényeit és a brüsszeli elvárásokat jogi összhangba hozni. Szakértõink örülnek az „alulról jövõ” javaslatoknak, és szeptember közepéig fogadják be azokat, majd konzultálnak a szakmai szervezetekkel, és év végéig kidolgozzák az új rendszert. – tájékoztatott Veres Gábor.

Az ipolymentiek kérdéseire reagálva a szakértõ elmondta még, hogy meg lehet próbálni a térség hátrányos helyzetére való tekintettel, méltányosságot szerezni a pályáztatás rendszerében.

Harrach Péter képviselõ végül kijelentette, hogy az Ipolymentiekkel folytatni kell az egyeztetést, ezért megbeszélésre hívja a vállalkozók képviselõjét, ahová nem csak Veres Gábor gazdasági szakértõt, hanem egy mezõgazdasági ügyekkel foglalkozó szakembert is meghív.

Brockhauser Edit