Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter reagálása Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására

Share Button
“Harrach Péter a kormányfõ napirend elõtti értékelésére reagálva a két legsúlyosabb örökségnek a megugrott államadósságot és az elburjánzott korrupciót nevezte meg. Kifejtette: míg 2001-ben az államadósság GDP arányosan 52 százalék volt, addig ma 78,9 százalék, ami óriási különbség, s évente 3.000 milliárdos törlesztést eredményez. Harrach Péter azt mondta, hogy az elõzõ idõszak vezetõi nemcsak sajátjuknak tekintették az állami vagyont, de ami még ennél is rosszabb, haza is vitték azt.
<--more-->
A kereszténydemokrata politikus az eltelt idõszak szimbolikus kormányzati döntései közül kiemelte a kettõs állampolgárságról és a nemzeti összetartozás napjáról hozott törvényeket. Kitért arra, hogy az alkotmánymódosítás érintette az országgyûlési képviselõk számának csökkentését, megoldották az Alkotmánybíróság tagjainak választását, s rendelkeztek arról, hogy a végkielégítésekre külön adó szabható ki.

Megemlítette a választójogi törvény módosítását, a 60 napos kampányt; az egyik legjelentõsebb lépésnek a büntetõjogi törvények módosítását nevezte.

Az elhangzott ellenzéki felvetésekre reagálva azt mondta: a nemzeti együttmûködés alapja a tisztelet kultúrája és az emberi méltóság, utóbbi jogokat és kötelességeket jelent. A szegényellenesnek nevezett társadalompolitika nem más, mint hogy minden társadalmi réteg felelõs magatartására szükség van; ez nem szegényellenesség, hanem az alapvetõ emberi természetbõl, jogokból és kötelességek arányosságból fakadó viselkedés. Nem valljuk a liberálisokkal, hogy a kis lopás és nagy lopás között lényegi különbség van, minden lopás lopás, mint ahogy a kis kábítószer is kábítószer – fogalmazott Harrach Péter a Lehet Más a Politika frakcióvezetõjéhez fordulva. Az önkormányzati választási kampányról szólva megjegyezte: az MSZP logót nehéz megtalálni a plakátokon. Nem tudom mi az oka, szégyellni kell? – tette fel a kérdést a politikus.”

Forrás: KDNP