Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Lakossági fórum Rádon

Share Button
A rádi politikai fórumnak, Harrach Péter a körzet képviselõje, a KDNP frakcióvezetõje volt a vendége, akit az országos politikáról kérdeztek. Harrach felszólalásában elsõként megköszönte a szavazók bizalmát az újabb négyéves képviselõi mandátumra.
 
 Lakossági fórum Rádon
 
<--more-->
-Az országos feladatok megoldásában elsõként a nemzetpolitikai kérdésekben léptünk, (kettõs állampolgárság, nemzeti összetartozás napja) amelyek nem pénzbe kerülõ, hanem szemléletbeli döntések voltak. Az oktatás területén ránk váró feladatok a tanárok tekintélyének visszaállítása, a követelmények meghatározása, a kötelességtudat erõsítése. A közigazgatásban már elindultak az átalakítások, elsõsorban megyei szinten. Kormányhivatalokat hoznak létre, a cél az, hogy a hatóságok és intézmények a hivatalos ügyintézésben ne akadályozzák, hanem segítsék az állampolgárokat. A közbiztonság javítása érdekében elsõként a rendõrség állományát kell feltölteni. De említhetném még azt az intézkedést is, amelynek során a politikai pártok állami finanszírozását 15 százalékkal csökkentettük, illetve megszavaztuk, hogy a következõ ciklusban legfeljebb 200 fõs legyen a parlament. Az önkormányzati képviselõk létszámának csökkentése már idén megvalósul. Az adórendszerben is tervezünk változtatásokat, a családi adózás, és egykulcsos adózás tervei már többször elhangzottak. Magyarország legnagyobb problémája az adósságteher, amely évente 3 ezer milliárd forintos terhet ró a költségvetésre. Az ország mûködõképességének fenntartása csak a gazdaság élénkítésével biztosítható. A bankadó bevezetése nagyban javítja a költségvetés egyensúlyát.– vázolta a terveket a képviselõ.

A hallgatóság részérõl felvetett kérdésekre reagálva Harrach Péter elmondta, a vidék problémáira, jó gazda módjára keresik a megoldásokat. Ígéretet tett a helyieknek, hogy a családi gazdálkodásokat és vidékfejlesztést érintõ intézkedésrõl szóló tájékoztatót, megküldi a település önkormányzatának. Az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos felvetésre úgy reagált, hogy vagy a feladatokat kell csökkenteni, vagy az önkormányzati bevételi forrásokat növelni, hogy a kistelepülések is fellélegezhessenek.

Végül kifejtette a parlamenti kétharmados többség arra ad lehetõséget, hogy megteremtsék a nemzeti egységet a hagyományos értékek mentén.

Brockhauser Edit