Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Kismarosi képviselõjelöltek bemutatkozása

Share Button
(+ Vidékfejlesztést érintõ intézkedések ismertetése)

Kismaroson lakossági fórumot tartott Parragh Gábor független polgármesterjelölt, és képviselõjelölt társai. A rendezvényen vendégként megjelent Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje. A politikus felszólalásban kiemelte, hogy a kormány a közös érdekek, és a nemzeti egység mentén kíván dolgozni. 

 
Kismarosi képviselõjelöltek bemutatkozása 
Fotó: Mohr Béla
 
<--more-->
Külön foglalkozott a vidék Magyarországának helyzetével. Beszédében röviden ismertette, a családi gazdaságokat, és vidékfejlesztést érintõ intézkedéseket.

-A kistermelõk az elõállított termékeiket (tej, tojás, hús, méz, sajt stb.) a helyszínen, a saját megyében, és 40 kilométeres távolságon belül értékesíthetik, közvetlenül a fogyasztóknak, illetve a boltokba, és vendéglõkbe. Háziállatok korlátozott számú vágására, és hagyományõrzõ programok (disznótor, ökörsütés) megtartására is lehetõséget ad a rendelet. – ismertette a politikus. Kitért arra, hogy a közétkeztetést végzõ intézmények (iskola, hivatal stb.) a helyi termelõtõl közbeszerzés nélkül is megvásárolhatják a fõzési alapanyagokat.

– A jövedéki törvény módosítása a saját fogyasztásra szánt pálinkafõzésnek (50 literig) jövedéki adómentességet biztosít, továbbá, ha nem adja el, felszabadítja a tevékenységet a bejelentési kötelezettség alól. A magyarok a pálinkafõzésben régi hagyományokat ápolnak. – fogalmazott Harrach. – Fontos rendelet született arra vonatkozóan, hogy a silány minõségû import élelmiszer ne áraszthassa el a magyar piacot. A másodlagos élelmiszervizsgálat bevezetésével, az élelmiszert nem csak az elõállítás, hanem a szállítás, raktározás helyén is megvizsgálhatják. –tette hozzá.

Szintén lényeges változás az egyszerûsített foglalkozással kapcsolatos törvény bevezetése, amely lehetõvé teszi, hogy a mezõgazdasági idénymunkások regisztrálásakor a korábbi 18 helyett csupán 3 adatot adjanak meg, továbbá csökken a munkáltatói közteher, és a munkavállalói adó is. Az intézkedések sorában szerepel, hogy eltörlik a termelõktõl elvont vízgazdálkodási hozzájárulást.

-A Nemzeti Földalapról szóló törvény fontos változtatást jelent. – folytatta a képviselõ. – Az állam piaci szereplõként jelenik meg, amelynek célja, hogy befolyással legyen a tulajdonviszonyok alakulására, a családi és kisvállalkozások érdekében a nagybirtokrendszer erõfölényével szemben, valamint fel tudjon lépni a földspekuláció, és a „zsebszerzõdések” ellen. – tájékoztatta a résztvevõket Harrach Péter.

Brockhauser Edit