Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Megdöbbentõ, hogy Bugárék igennel szavaztak

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Bugár Béla vezette Híd (Most) párt megszavazta a szlovákiai nyelvtörvény módosítását – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje. Állásfoglalásában kiemelte: elfogadhatatlan, hogy a szlovákiai nyelvtörvény továbbra is büntetéssel sújtja a magyar nyelv használatát.
<--more-->
Harrach Péter nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy valaki ne használhassa szabadon az anyanyelvét, hogy egy tisztán magyarlakta településen, egy magyar kulturális rendezvényt ne lehessen büntetés nélkül csak magyar nyelven meghirdetni. „Megdöbbentõ, hogy a Bugár Béla vezette Híd (Most) szlovákiai vegyes párt megszavazta mindezt” – írta közleményében a KDNP frakcióvezetõje. A szlovák kormány pénteki ülésén jóváhagyott javaslat szerint korlátozott mértékben, de maradnak a szankciók a szlovákiai államnyelvtörvényben.

A kulturális tárca csak azokban az esetekben szabhat ki pénzbüntetést, ha a közigazgatás olyan információkat nem tesz közzé államnyelven, amelyek az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát, illetve vagyonát érintik. Magánszemély a törvény megsértéséért nem bírságolható. A bírságok felsõ határa az eddigi 5000 euróról januártól 2500 euróra csökken. Változás, hogy a törvény megsértéséért a minisztérium nem lesz köteles kiszabni a pénzbüntetést, hanem eltekinthet tõle. A kisebbségi kulturális rendezvények szervezõinek a jövõben a nemzetiségek nyelvén írt idõszaki kiadványokban államnyelven csak az alapvetõ adatokat kell közölni.

Az emlékmûvek és emléktáblák állításánál nem lesz kötelezõ a felirat elõzetes minisztériumi jóváhagyása. Azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvû szöveg is lehet az elsõ helyen. Más esetekben az elsõ helyen az államnyelvû felirat áll. Az eltérõ nyelvû feliratok tartalmának egyeznie kell. A kétnyelvû településeken a törvény nem határozza meg, hogy például közfeliratok, reklámok, hirdetések esetében melyik nyelvé az elsõbbség. Az egészségügyi intézményekben szabadon lesz használható a kisebbségi nyelv is, ha a felek megértik egymást. A jelenlegi szabályozásban a személyzet csak akkor használhatja a kisebbségi nyelvet, ha a páciens nem ismeri az államnyelvet. A módosított jogszabályban azonban benne lesz, hogy a személyzet nem köteles ismerni a kisebbségi nyelvet vagy az idegen nyelvet.

Bugár Béla, a koalíciós Híd párt elnöke elégedettségének adott hangot az államnyelvtörvény módosításáról született javaslattal kapcsolatban, míg Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke bírálóan nyilatkozott. Bugár Béla szerint „a törvénybõl sikerült eltávolítani azokat a dolgokat, melyek a második Dzurinda-kormányzat idején is a részei voltak, melyek érintették a nyelvet, a nyelvhasználatot, mikor színházakról, színtársulatokról volt szó”.

Az MKP szerint „a nyelvtörvény a szlovákiai magyarokkal szembeni bizalmatlanságból fakadó megfélemlítés politikájának fõ eszköze. A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal állapította meg, hogy az új kormánykoalíció ezen alapjában nem változtat, mindössze leszûkíti a büntethetõk körét a magyar polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselõkre” – közölte Berényi József.

Forrás: MTI