Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Nagymaros, emlékezés az aradi vértanúkra

Share Button
Október 6-án Nagymaroson emlékmûsorral idézték fel az 1848-as szabadságharc bukása utáni megtorlásokban kivégzett 13 aradi vértanú, és Batthyány Lajos, elsõ magyar miniszterelnök tragikus történetét. A rendezvényen megjelent Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje, aki Petrovics László polgármester beszédét követõen emelkedett szólásra.
 
Nagymaros, emlékezés az aradi vértanúkra 
 
<--more-->
-Nemzeti gyásznapunkon az aradi vértanúk elõtt hajtunk fejet. felidézzük a személyeket, és megfogalmazzuk a nekünk szóló üzenetet. A kivégzett tábornokok különbözõ nemzetiségû, rangú és vagyoni helyzetû emberek voltak. A sorsuk azonban közös, hiszen a magyar szabadságért és függetlenségérét adták az életüket. A világosi fegyverletétel után a fiatal osztrák császár, azt üzente Haynaunak, hogy a fejeknek le kell hullania. Az ítélet szerint felségsértés történt. A magyar közjogi értelmezés szerint ez nem állt fenn, mert Ferenc József akkor még nem volt Magyarország megkoronázott uralkodója. Az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve 1956 eseményei között, párhuzamot húzhatunk. A fiatal kommunista pártvezetõ megtorlása, majd az, hogy késõbb jó ember képében tetszelgett, emlékeztet Ferenc József fellépésére. – mondta Harrach, majd néhány idézetet olvasott fel az aradi vértanúk utolsó leveleibõl, illetve felsorolta a kivégzettek nevét.

– Mit üzen ez a tragikus történelmi esemény a mai Magyarországnak? A nemzeti egység megteremtésének fontosságát. Azt, hogy a legnehezebb idõszakokban, a megfelelõ értékek és a szükséges változások érdekében, össze kell fogni, ahogy ezt a különbözõ nemzetiségû tábornokok is tették. Azonosulni tudtak a nemzeti célokkal, és összefogni a történelmi pillanatban. Tragikus mégis szép önfeláldozás ez, ahogy a földbe vetett mag életét adja az új hajtásért, a felnövekvõ növény terméséért. – tette hozzá a politikus.

Az ünnepi mûsort a Kittenberger Kálmán Általános és Mûvészeti iskola 6. osztályos tanulói adták elõ. Ezt követõen az ünneplõk átvonultak az Országzászlóhoz, ahol elhelyezték a megemlékezés gyertyáit.

Brockhauser Edit