Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP üdvözli a foglalkoztatási és demográfiai fordulat szándékát

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a foglalkoztatási és demográfiai fordulat szándékát – mondta Harrach Péter a kormányfõ beszédére reagálva. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje hangsúlyozta: különösen fontosnak tartják egy családi jellegû, új és átfogó adórendszer megalkotását. rendszerébe.
<--more-->
A magán-nyugdíjpénztári rendszerbe folyósított összeg átutalásának felfüggesztésérõl szólva Harrach Péter kifejtette: ez az átmeneti megoldás elfogadható, jól illeszkedik a hároméves válságadó Azzal kapcsolatban, hogy a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósít pénzt az állam rámutatott: ez az összeg súlyos hiányt jelent az államháztartás számára. Az összeg átutalásának felfüggesztése azt jelenti, hogy nem a nyugdíjasok járandósága csökken. Az államháztartási hiány mérséklése pedig közös érdek.
   
A konkrét intézkedések közül mint mondta, különösen azokat tartják fontosnak, amelyek nem a kisemberek vállára teszi a terhet. Az arányos teherviselés kiemelt fontosságú – hangsúlyozta a KDNP alelnöke.
   
Kiemelte: a miniszterelnök által szerdán megfogalmazott elvek és intézkedések megfelelnek a keresztényszociális tanításnak.
   
A sokszínû magyar válság okai véleményük szerint is elsõsorban a neoliberális gazdaság- és társadalompolitikában keresendõk. Ennek következménye a megszorítás és az eladósodás – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.
   
Az új szemlélet eszmei alapjai között a KDNP álláspontja szerint is szerepelnie kell a munkának, az együttmûködésnek és az állami szerepvállalásnak és a közérdeknek. Az utóbbit szívesebben nevezik közjónak, hiszen árnyaltabban fejezi ki azt a szempontot, amely figyelembe veszi a közösség érdekeivel összhangban lévõ egyéni érdeket is – mondta Harrach Péter.
   
Orbán Viktor miniszterelnök egy budapesti rendezvényen bejelentette: további válságadókat kíván bevezetni a kormány, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010 és 2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektor évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncok 30 milliárdot fizetnek be. Bejelentette azt is, hogy felfüggeszti a kormány a még meg nem kezdett PPP-beruházások szerzõdéseit, új PPP-s szerzõdéseket pedig nem kötnek, a futó szerzõdéseket újratárgyalják, s szintén felfüggeszti a kabinet november elsejétõl 2011. december 31-ig a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

kdnp.hu
Forrás: MTI