Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Az arányos teherviselés a társadalmi igazságosság követelménye

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az arányos teherviselés a társadalmi igazságosság követelménye. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetõje a válságadóról – amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek majd be a költségvetésbe három éven keresztül – azt mondta: „Orbán Viktor hozzányúlt a szent tehenekhez, éhínség esetén ez természetes”.
<--more-->
Harrach Péter a gyermekek után járó adókedvezmények kapcsán kiemelte, hogy a Gyurcsány-idõszak kártevéseinek egyike volt a családi adókedvezmények eltörlése.
    
A gyermeknevelés nehézségei, a családok válságos helyzete és az ország demográfiai gondjai „arra késztetik a felelõsség letéteményeseit”, hogy jelentõs változtatásokat hajtsanak végre – mutatott rá a KDNP-s politikus, hozzátéve: a helyzet javítása az adórendszeren keresztül történhet.
    
Értékelése szerint azok a családok kaphatnak így támogatást, amelyek maguk is segíteni akarnak saját helyzetükön, és tevékeny tagjai a társadalomnak.
    
A kereszténydemokrata frakció elsõ embere azt mondta, hogy az igazságosság akkor valósulhat meg, ha mindenki tud dolgozni, aki akar.
    
A dolgozni vágyók számára az adókedvezményt teljes körûvé a munkahelyteremtés fogja tenni – fogalmazott Harrach Péter.
    
Az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról címû javaslatot szombaton nyújtották be, s az kisebb-nagyobb mértékben érinti az összes adónemet, de a legterjedelmesebb és legnagyobb változásokat a személyi jövedelemadó rendszerében indítványozza.
    
A változtatások egyik pontjaként már az elsõ gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezetnek be, amely az összevont adóalapot csökkenti. A családi kedvezmény – az eltartottak lélekszámától függõen – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettõ eltartott esetén 62 500 forint, három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

Forrás: MTI
kdnp.hu