Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter reagálása Orbán Viktor napirend elõtti felszólalására

Share Button
Aki többet keres, az vállaljon nagyobb részt a közös terhekbõl is

Aki többet keres a magyar piacon, az vállaljon nagyobb részt a közös terhekbõl is – reagált a miniszterelnök hétfõi, napirend elõtti felszólalására a KDNP frakcióvezetõje. Harrach Péter úgy fogalmazott, hogy van olyan kultúra, ahol léteznek szent tehenek. Hozzátette, hogy Európában nem négylábú szent tehenek, hanem védett intézmények és védett személyek vannak. Szavai szerint ez a védettség viszont nem felel meg az igazságosság követelményeinek, mert az az arányosság szempontját igényelni. A frakcióvezetõ a következményekkel szembeni egyfajta védettségnek nevezte, hogy elsõsorban a szolgáltató és nem a termelõ szektor adózik.
<--more-->
A családi adózásról azt mondta, hogy az elsõ Orbán-kormány alatt létezett adókedvezmény, amely kiegészült az otthonteremtési támogatással. Szavai szerint ez a támogatási forma elõsegítette a munkavállalási kedvet és a gyermekvállalási hajlandóságot is. Hozzátette, hogy emellett mindenkinek járt családi pótlék és a nehéz anyagi helyzetben lévõk kiegészítõ családi pótlékot is kaptak.

Harrach Péter azt mondta, hogy a Gyurcsány-kormány gyakorlatilag “egyszínûvé tette ezt a támogatási rendszert” egyedül a családi pótlékot õrizte meg, “ami segélyszerû juttatás”. Szavai szerint a másik kettõ eltörlésének súlyos társadalmi következményei lettek, egyrészt “a megélhetési gyermekvállalást segítette elõ, másrészt a munka leértékelését”.

Véleménye szerint a kormány az adóalap csökkentésével kívánja megváltoztatni ezt a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy nem családi adókedvezményrõl beszélt, mert az államnak nincs köze a gyermeknevelés költségeihez és ezért nem is adóztatja meg azt.

Forrás: mno.hu, MTI