Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A kereszténydemokraták nemzetben gondolkodnak

Share Button
Ha a parlament elé kerül a határon túli magyaroknak szavazati jogot megadni szándékozó kormány-elõterjesztés, a Kereszténydemokrata Néppárt támogatni fogja – mondta Harrach Péter. A KDNP  frakcióvezetõje ugyanakkor hozzátette: a határon túli magyarok szavazati jogának kérdésében nem ismerik a kormány álláspontját, és nem tudják, milyen döntést hoz majd a Fidesz-frakció. A KDNP alelnöke emlékezetetett rá, hogy Európa számos országában bevett gyakorlat, hogy a határon túliak is szavazhatnak, így van ez a szomszédos Szlovákiában, Horvátországban, Romániában, de Csehország, Franciaország is biztosítja ezt a jogot.
<--more-->
A KDNP képviselõi nemzetben gondolkodnak, és európai megoldásra szavaznak, ezért ha a parlament elé kerül a szavazati jogot megadni szándékozó kormány-elõterjesztés, a kereszténydemokraták támogatni fogják – hangsúlyozta Harrach Péter.

Megjegyezte: nyilván még számos egyeztetést igényel, hogy hogyan és mi módon valósulhat meg a szavazati jog megadása. 3-4 millió magyar él az országhatáron túl, s a magyar nemzethez való kötõdése ezeknek az embereknek nyilván különbözõ. Azok a nemzettársaink azonban, akik a magyar állampolgárságot igénylik és megkapják, erõs magyar kötõdésrõl tesznek tanúbizonyságot, ezért a magyar államtól megérdemelten kapják meg a szavazati jogot.

forrás: MTI/ KDNP