Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A jó erkölcsbe nem ütközõ közalkalmazotti juttatások után nem kellene különadót fizetni

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója támogatja a Lázár János fideszes frakcióvezetõ által benyújtott alkotmánymódosítást a Fidesz-KDNP frakciószövetség keddi ülésén – közölte Harrach Péter. A párt frakcióvezetõje a megkezdett egyeztetések alapján jó esélyt lát arra, hogy a jó erkölcsbe nem ütközõ közalkalmazotti juttatások kikerüljenek a különadó kötelezettsége alól.
<--more-->
Az aránytalan fizetések és végkielégítések jogos felháborodást váltottak ki a magyar társadalom egészében. A kormány a népakartnak felelt meg, amikor határt szabott ennek a 98 százalékos különadóval. A törvény hatálya kiterjedt a 2 millió forintot meghaladó állami pénzbõl származó minden jövedelemre, így az életpályája végén nyugdíjba vonuló közalkalmazottakra is. A kereszténydemokraták álláspontja szerint juttatásuk nem jó erkölcsbe ütközõ, ezért az érintetteket ki kell vonni a különadó kötelezettsége alól. A megkezdõdött egyeztetések alapján jó esélyt látunk egy ilyen irányú módosítás elfogadására – mondta el Harrach Péter a KDNP frakció vezetõje.

A másik kérdés az Alkotmánybíróság jogkörének átgondolása és újraszabályozása. A testület a jelenlegi alkotmány, a hatályos törvények és saját törvényi kötelezettségei szerint járt el, amikor meghozta döntését a 98 százalékos adót illetõen. Az a tény viszont, hogy ezzel fékezett egy igazságos és lendületes átalakulást, mutatja az újraszabályozás szükségességét. Ennek átgondoltnak és egyeztetettnek kell lennie, amire az új alkotmány megalkotása ad lehetõséget.

A jelenlegi ideiglenes módosításról a frakciószövetség kedden hoz döntést. Ez nagy valószínûséggel a Lázár János által benyújtott alkotmánymódosítás elfogadását jelenti. A döntést a KDNP frakció magára nézve kötelezõnek fogadja el, és ennek megfelelõen szavaz.

kdnp.hu