Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Még nincs döntés a különadó módosításáról

Share Button
Egyelõre nem döntött a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos különadó érintettjeinek köre. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje az Országházban azt mondta: a kereszténydemokraták szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselõknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között. A KDNP-frakció álláspontja szerint két lehetõség áll fenn: vagy a mostani kétmilliós összeghatárt emelik meg, vagy az említett réteget kivonják a törvény hatálya alól. Mentességet kaphatnának például a tanárok, egészségügyi dolgozók. Arra a felvetésre, hogy mekkora lenne az új összeghatár, azt mondta, ez a frakciószövetség megegyezésétõl függ.
<--more-->
A nemzeti érdek és a koalíció egysége mindennél fontosabb. Tehát ha leszavazzák a javaslatunkat a frakciószövetségen belül, akkor ezt tudomásul vesszük – fogalmazott Harrach Péter. Közölte: szerdán Lázár János frakcióvezetõ társával szakszervezetekkel találkozik, s ez a megbeszélés az esetleges döntést is befolyásolhatja.
    
Az Alkotmánybíróság (Ab) múlt kedden alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenõleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetõje bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekrõl nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatáskörébõl. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek. Lázár János múlt csütörtökön jelezte, kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hosszú szolgálati idõvel rendelkezõ közalkalmazottakat ne érintse a különadó.

Forrás: MTI, kdnp.hu