Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A sajtószabadság bizonyítéka a baloldali média szabad, kormányellenes, lejárató kampánya

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt nem támogatja, hogy január 17-én rendkívüli országgyûlési ülésnapot tartsanak a médiatörvény ügyében. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje az MTI-nek azt mondta, nem szerencsés az LMP és az MSZP részérõl, hogy az uniós elnökség átvételének napján kezdeményezi a médiatörvény megváltoztatását. Ezzel újabb lendületet adnak a hisztérikus reakcióknak, amiknek forrása eddig is hazai tájakon fakadt.
<--more-->
A KDNP nem támogatja a két párt kezdeményezéseit, így a rendkívüli ülés összehívását sem – mondta Harrach Péter. Kiemelte: a médiatörvényben megfogalmazott célokkal és eszközökkel egyetértenek, az ellenzéki pártok szempontjaival viszont nem.

A frakcióvezetõ kifejtette, hogy vita különösen két kérdésben van, a sajtószabadság értelmezésében és a médiahatóság jogorvoslati lehetõségeit illetõen. Harrach Péter utalt arra, hogy az LMP kiiktatná azt a passzust a törvénybõl, hogy a sajtószabadság gyakorlása sérti a közerkölcsöt. A KDNP szerint viszont van közerkölcs, és azt nem sértheti az a szereplõ, akinek nagy lehetõsége van a közgondolkodás formálására.

A KDNP-nek az a véleménye, hogy a sajtószabadság mögé nem bújtatható az emberek manipulálásának szándéka, azért sem, mert ez politikai befolyásolást biztosít azoknak, akik nem rendelkeznek demokratikus felhatalmazással. Harrach Péter leszögezte: Magyarországon sajtószabadság van, ennek ékes bizonyítéka a baloldali média szabad, kormányellenes, lejárató kampánya. „Az igaz, hogy a szabadság nem teljes, mert a leírt hazugságokért és hitelrontásért az elkövetõk nem viselnek felelõsséget –fogalmazott, majd hozzátette: a médiahatóság minden jogosítványa megtalálható a tagállamok sajtótörvényeiben, köztük egyetlen olyan sincs, ami sajátosan magyar lenne. Ezek adnak lehetõséget arra, hogy valódi és teljes sajtószabadság legyen Magyarországon, s ennek ürügyén senki se érvényesíthessen sanda szándékot – mondta Harrach Péter.

Az LMP ma jelentette be, hogy rendkívüli országgyûlési ülésnap összehívását kezdeményezi január 17-re a médiatörvény általuk legkritikusabbnak tartott rendelkezéseinek módosítása érdekében. Szinte biztos azonban, hogy nem lesz rendkívüli parlamenti ülésnap, mivel az ellenzéki pártok közül csak az 58 fõs MSZP-frakció támogatja a 15 frakciótagot számláló LMP ebbéli kezdeményezését, a házszabály pedig a képviselõk egyötödének támogatásához köti az ülés összehívását. A Jobbik közölte: nem támogatják a rendkívüli ülést.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivõje a kezdeményezés kapcsán azt mondta: semmilyen körülményrõl nem tud, amely rendkívüli parlamenti ülésezést tenne szükségessé.

Forrás: MTI, kdnp.hu