Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter Esztergomban az IKSZ közéleti akadémiáján

Share Button
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Jezsuiták Rend közösen szervezték a Morus Szent Tamás Közéleti Akadémiát, fiatal értelmiségiek számára. Az öt alkalomból álló keresztény közéleti képzést országosan hirdették meg, egyetemek, fõiskolák hallgatóinak, fiatal diplomásoknak. A tematikus elõadások megtartására közéleti személyiségeket, szakembereket hívnak meg a szervezõk. A képzés második rendezvényének helyszínén, Esztergomban a Szent Adalbert központban Harrach Péter a KDNP alelnöke és frakcióvezetõje volt a vendég. A programon megjelent Rétvári Bence közigazgatási államtitkár. Az elõadás és az azt követõ beszélgetés témája a szolidaritás volt.
 
 Harrach Péter Esztergomban az IKSZ közéleti akadémiáján
 
<--more-->
Harrach Péter elõadásában azt hangsúlyozta, hogy a szolidaritás a keresztény társadalomelmélet három alapelvének egyike, a perszonalitás és a szubszidiaritás mellett.
-A kereszténydemokrácia meghatározza politikai cselekvésünket, elkötelezettségünket és felelõsségünket a társadalmi szerepvállalásban. Döntéseink a közjót, az igazságosságot, a normákat szolgálják. A KDNP világnézeti pártként igyekszik érvényesíteni elveit a kormányzati munkában. Így kiáll az olyan kezdeményezések mellett is, amelyek talán kevésbé népszerûek, mint például a szabad vasárnap akciója. – fogalmazott a politikus. Hozzátette, a szolidaritásnak két fõ iránya van, egyrészt a rászorulók segítése, másrészt az elkötelezõdés, és közös felelõsségvállalás a hasonló indíttatású közösségek, társadalmi szervezetek tagjai között.

-Az egyén maga is gyakorolhatja a rászorulók megsegítését, akár karitatív szervezeteken belül, másokkal összefogva. A közjó az egyén és a társadalom közös javát jelenti, az egyén számára csak a közösségen belül biztosítható eszközök alkalmazásával. Például az egyéni biztonságunkat is csak a közbiztonság megvalósulása szolgálja. Az egyház társadalmi szerepvállalását is fontos követelmény, elsõsorban az intézményalapításoknál, akár iskolákról akár szociális hátterû intézményekrõl van szó. – tette hozzá Harrach Péter.

Ezt követõen a fiatalok kérdéseire válaszolt a vendég.

Brockhauser Edit