Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A Székely Nemzeti Tanács látogatása a KDNP frakcióvezetõjénél

Share Button
A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége a Magyar Parlament minden pártjának frakcióvezetõjét felkeresi az anyaországi kapcsolatok építése és fejlesztése céljából. Elsõként a KDNP frakcióvezetõjénél tettek látogatást, mert mint elhangzott, a katolikus egyház társadalmi tanításához, és az unió keresztény pártjainak politikájához közel állnak célkitûzéseik.
A Székely Nemzeti Tanács látogatása a KDNP frakcióvezetõjénél 
<--more-->
-A küldöttséget vezetõ Izsák Balázs elmondta, hogy a Székely Nemzeti Tanács összképviselet és nem párt, ezért a parlamenti frakciókkal, és nem a pártokkal tárgyal. A tanács szerepe az, hogy regionális parlamentje legyen Székelyföldnek. Az autonómia ügye már kétszer a Román Parlament elé került, és bár lesöpörték az elõterjesztést, eredménynek tekinthetõ, hogy bekerült a közbeszédbe. Az SZNT nem székely csoportosulásoknak, hanem egész Székelyföldnek szeretne autonómiát. Regionális szinten egy parlamenti „patkót” építenénk, amely minden politikai színezetnek helyet biztosít. –- számolt be Izsák Balázs elnök. – Akkor lehet sikeres a törekvésünk, ha az Európai Unióban is bekerül a közbeszédbe az autonómia ügye. Azon nemzeti közösségek önrendelkezésének joga, amelyeknek vagy nincs nemzetállamuk, vagy azon kívül élnek. –tette hozzá. Említette, hogy Európában több ilyen népcsoport is van, például a skót, a baszk, vagy a katalán. Ezekkel a régiókkal is szeretnék kiépíteni az együttmûködést.
Harrach Péter kijelentette, hogy a KDNP teljes mellszélességgel támogatja az autonómia törekvéseket, ahogy a néppárt is.

-Hármas feladat áll a Székely Nemzeti Tanács elõtt, meg kell teremtenie a belsõ együttmûködést Erdélyben, valamint szélesítenie kapcsolatait az anyaországgal, és az uniós partnerekkel, különösen azokkal a szervezetekkel, amelyek a székelyekkel hasonló helyzetben lévõ etnikai csoportokat képviselnek. – foglalta össze a frakcióvezetõ.

Az SZNT kérte, hogy a KDNP nyújtson politikai támogatást az európai kereszténydemokrata pártok irányába. Harrach Péter a küldöttség figyelmébe ajánlotta Surján László uniós politikus támogatását.  

-Nem politizálunk a hagyományos értelemben, és nem állítunk képviselõket, mert nem akarunk egy politikai szegmensbe beszûkülni. A közélet szereplõit arra ösztönözzük, hogy emeljék be a politikai életbe a Székely Nemzeti Tanács törekvéseit. A kisebbségi törvény nem elegendõ, hiszen Erdélyben a székelység nem egy kisebbség csupán. Az erdélyi magyar pártok között konszenzus van arra vonatkozóan, hogy szükséges az autonómia. – fejtegette Izsák Bálint.

Az SZNT küldöttsége azt is hangsúlyozta, hogy az anyaországban nem csak a politikai szervezetekkel, hanem a civil társadalommal is törekednek a kapcsolati háló kiépítésére. Jó kezdeményezésnek tartják, hogy magyar iskolások a határon túli, magyarok lakta területeken tegyenek osztálykirándulásokat. Harrach Péter végül kijelentette, hogy a KDNP segíteni fogja a nemzetközi, és az egyházi kapcsolatépítésben a Székely Nemzeti Tanácsot.

Brockhauser Edit