Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter a Regnum Marianum „Õsök” csoportjának találkozóján

Share Button
A Regnum Marianum katolikus közösségnek számtalan csoportja van, az „Õsök” társaságának tagjai többnyire idõs emberek, akik 60-70 éve a szervezethez tartoznak, átvészelve a szocialista évtizedeket is. Errõl dr. Orosz Ferenc szervezõ beszélt a Táltos utcai Szent Kereszt templom közösségi termében rendezett esten. Mint elmondta húsz éve kezdõdtek azok a rendszeres találkozók, amelyeket minden hónap utolsó szerdáján tartanak.
 
Harrach Péter a Regnum Marianum „Õsök” csoportjának találkozóján 
 
<--more-->
-Az Õsök társaságának tagjai között vannak politikai okból a börtönt is megjárt emberek. Sok közöttünk az orvos, az egyetemi tanár, a mérnök, a jogász és sorolhatnám. A találkozókra és programokra tagjainkat elkísérik a feleségeik, sõt a családos programokon a bõvebb család is. Minden estünkre hívunk vendéget, már több mint százötvenen jártak nálunk. Olyan vendégeket hívunk, akik világnézetileg elkötelezettek, bár nem feltétlenül egyházi személyek. – mondta el dr. Orosz Ferenc, aki korábban maga is orvos- biológusként dolgozott.

Harrach Péter elõadásában hangsúlyozta, hogy a KDNP politikusaként a keresztény értékrendet, és a nemzeti elkötelezettséget képviseli.

-A közeljövõ legfontosabb eseménye az Alkotmány megfogalmazása lesz. A Preambulumban szerepelnie kell a történelmünket és jelenünket meghatározó kereszténységnek. Szerencsés lenne, ha az Alkotmány a Himnusz kezdõsoraival kezdõdne. Ugyanígy meg kell jelennie az 1000 éves államiságnak, és a Szent Korona szerepének. A Szent Korona a magyar államiság és a nemzeti egység megjelenítõje. – fogalmazott Harrach Péter. A politikus arra is kitért, hogy az Alkotmányba bele kell kerülnie a házasság, a család, és a (fogantatással kezdõdõ) élet védelmének. A KDNP célja, hogy ez utóbbiban képviselje az egyházi álláspontot, de a magzatvédelem területén ma a megfogalmazásnál többet tenni egyelõre nem lehet.

Harrach Péter elõadásában érintette még a munka szerepét a társadalom és az egyén szempontjából, az adózás törvényi változásait, a nyugdíjazás kérdéseit, és a demográfiai problémákat.

Brockhauser Edit

Info:
A Regnum Marianumot világi katolikus papok egy csoportja indította a XIX. század végén Budapesten. Ezek a papok többnyire hittant oktattak a környezõ iskolákban, és különös figyelmet fordítottak a szegény gyerekekre. A Regnum Marianum Közösség a folyamatos zaklatások ellenére (egyedüliként a katolikus ifjúsági szervezetek közül) a kommunista rezsim idején is folytatta tevékenységét. Jelenleg a Regnum Marianum papok és laikus hívek közössége, tevékenysége a legfiatalabbtól az idõs korosztályig kiterjed. 2005-ben a Regnum Marianumnak körülbelül 2500 tagja volt.
Forrás: A RM. közösség honlapja