Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Vállalkozói fórum az Új Széchenyi Tervrõl

Share Button
Harrach Péter, választási körzetének vállalkozói számára szervezett fórumot a Nagymarosi mûvelõdési házban, amelyen a meghívott szakemberek, az Új Széchenyi Terv pályázati lehetõségeit ismertetették. Az elõadást Siba Ignác a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító hatóságának vezetõje tartotta, míg a felmerülõ kérdésekre Kabai Anikó osztályvezetõ asszony válaszolt.
Vállalkozói fórum az Új Széchenyi Tervrõl 
<--more-->
Harrach Péter bevezetõjében kiemelte a Börzsöny és Ipolymente vidéke nehézségekkel küzdõ vidék, de vannak adottságai, amelyek a fórumon elhangzó gazdaságélénkítõ programokkal reményeink szerint fejleszthetõk lesznek.

Ezt követõen Siba Ignác beszélt a 2007-2013 közötti idõszak uniós fejlesztési programjáról, amely 1000 milliárdos csomag volt. Ennek négyötöde vissza nem térítendõ támogatás formájában került kiírásra.

-A visszatérítendõ hitelek 200 milliárdos keretébõl 165 milliárd forint még rendelkezésre áll. A pályázati pénz elsõsorban a mikro vállalkozások számára elérhetõ, amelyeket a pénzintézetek nem finanszíroznak. Ebben a pályázati csomagban a miko- kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek azt célozzák, hogy a vállalkozás a tõkeemelés után, rövid idõ alatt jelentõs eredményt tud felmutatni, és letörleszteni a tartozását. – ismertette a szakember.

Hozzátette, az új kormányt fõ célja a foglalkoztatás növelése, ezért minden pályázatban vannak olyan követelmények, amelyek foglalkoztatási, vagy a bérnövekedést írnak elõ. A brüsszeli egyeztetések azt mutatják, hogy sajnos a vissza nem térítendõ támogatásokban jelentõs csökkenés várható.

Az új pályázati programról elmondta, kombinált mikrohitel, amelynek van vissza nem térítendõ része, visszatérítendõ része, és 10 százalékos önrésze.  Ebbe az irányba tudják a pályázatokat elmozdítani, ezért tartanak ilyen bemutatókat a vállalkozóknak.

Az Ipolymenti vállalkozók szóvá tették, hogy hátrányos körzetük kimarad a KEOP programjaiból, illetve a fõváros viszi el a Pest megyei források javát.  

A vállalkozók kérdéseire válaszolva Kabai Anikó többek között elmondta, az 5000 fõ alatti települések esetében az Új Magyarország Fejlesztési Program pályázatait ajánlja, amelyek elérhetõk a számukra. Ezek a lehetõségek májusban fognak megnyílni. Elmondta azt is, hogy 2013-ig terjedõen minden várható pályázati konstrukciót megjelentettek a Magyar Közlönyben.

Brockhauser Edit