Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Az alkotmány arra való, hogy értékeket nevezzen meg

Share Button
Huszonegy éve kínlódunk a rendszerváltással. Most olyan változás lehetõsége, bizonyos értelemben kényszere jelent meg, ami alkalmat ad arra, hogy mind a gazdaság, mind a társadalom ellentmondásait helyrehozzuk – Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyûlési képviselõcsoportjának vezetõje a Magyar Televízió Ma reggel címû mûsorában.
 
Az alkotmány arra való, hogy értékeket nevezzen meg 
 
<--more-->
Ma megkezdi az új alkotmány tervezetének általános vitáját a parlament. A képviselõk összesen több mint negyven órában szólalhatnak fel a Fidesz-KDNP, illetve a Szili Katalin által benyújtott javaslatok vitájában. Az MSZP és az LMP azt mondta: nem vesz részt az alkotmányozásban. A Jobbik részt vesz, de nem szavazza meg a tervezetet. Máig lehet visszaküldeni a nemzeti konzultációs testület kérdõívét, amelyekbõl eddig 900 ezer érkezett. A visszajelzéseket a héten összesítik, a javaslatokat pedig a jövõ hét elején a miniszterelnök ismerteti majd.

„Olyan nagyszerû folyamatnak vagyunk a részesei, amiben részt kellene venni az ellenzéknek, hiszen huszonegy éve kínlódunk a rendszerváltással. Most olyan változás lehetõsége, bizonyos értelemben kényszere jelent meg, ami alkalmat ad arra, hogy mind a gazdaság, mind a társadalom ellentmondásait helyrehozzuk” – mondta a Ma Reggelben Harrach Péter. Hozzátette: ennek a folyamatnak az elsõ lépcsõje az alkotmányozás, amelyben részt kellene vennie az ellenzéki pártoknak is, ám õk önmagukat zárták ki a folyamatból.

Az alkotmány-koncepció a Fidesz és a KDNP közös alkotása – mondta a KDNP frakcióvezetõje. Hozzátette: egy-két módosító be fog kerülni, a KDNP-nek ugyanis sok szempontja volt, amit meg kellett jeleníteni. Példaként említette Harrach a tanítás és a tanulás szabadsága kérdését.

„Az alkotmány arra való, hogy értékeket megnevezzen és a fõ irányt kijelölje. Az életvédelem egy fontos szempont minden normális ember számára” – mondta a politikus. Hozzátette: a KDNP véleménye szerint az emberi élet a fogantatással kezdõdik és ennek a védelme elfogadható. Arra a kérdésre, hogy sokan azt mondják, hogy a jelenleg hatályos abortusztörvény szigorítását készítik elõ, ezzel kapcsolatban Harrach Péter elmondta, hogy ebbõl nem következik az abortusztörvény szigorítása. A mi eszmeiségünk szerint a magzat teljes védelmet érdemel – tette hozzá.

A házasság egy férfi és egy nõ önként vállalt életközössége – mondta Harrach Péter.  Az egynemûek kapcsolatáról a politikus elmondta, hogy a személyes döntés szabadságát tiszteletben kell tartani, de nem szabad összekeverni az egynemûek együttélési formáját a házassággal.

Harrach Péter úgy gondolja, hogy kikerül az alkotmány szövegbõl a gyerekek utáni szavazati jog. Hozzátette: nem egyedül Magyarországon folyt ilyen vita. Példaként említette Németországot és Ausztriát, ahol le is szállították a választási korhatárt.

A beszélgetést itt tekinheti meg.

Forrás: hirado.hu