Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Az új korszak startköve az alkotmány

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint eljött az ideje annak, hogy egy új korszak kezdõdjön, s ennek az új korszaknak a startköve lesz az alkotmány. Harrach Péter a kisebbik kormánypárt vezérszónoka az új alaptörvény általános vitájában kiemelte: mindenkit meghívtak az alkotmányozás folyamatába, aki nem kíván részt venni benne, magát rekeszti ki a megújulásból. Ettõl még az új alaptörvény minden magyar ember, a teljes nemzet alkotmánya lesz határon innen és túl, felelõsséggel minden magyarért. Utalt arra, hogy a folyamat akkor demokratikus, ha mindenkit megkérdeznek, és véleményüket figyelembe is veszik, s nem akkor, ha áldemokratikus rítusokat végeznek.
<--more-->
Huszonegy éve kínlódunk a rendszerváltással, hiszen még jelen vannak a létezõ szocializmus örökségének elemei, nemcsak személyében, de eszmeiségében is, de most eljött az idõ, hogy egy új korszak kezdõdjön, valódi változás történjen. Harrach Péter azt mondta, ha alkotmányozási kényszer nincs is, de gazdasági, társadalmi változás kényszere van.

A leendõ alaptörvény értékei közül kiemelte a felelõsség hangsúlyozását önmagunkért, egymásért, a környezetért, jövõnkért, gyermekeinkért. Fontos, hogy a jogok és kötelességek egyensúlyáról külön fejezetben szól a javaslat. Van továbbá mondanivalója az emberi méltóságról és szabadságról, az élethez való jogról, és érzékeny a jelen problémái iránt.    

Kitért arra, hogy az elõterjesztés a család alapjaként a házasságot határozza meg, s azt mondja bátor módon, hogy ez egy férfi és egy nõ életközössége. Sokak számára ez meglepõ igazság, hozzátéve: évezredek óta a házasság egy férfi és egy nõ életközösségének van fenntartva. Fontosnak nevezte, hogy az alaptörvény beszél a nemzet közösségérõl is, és megjelennek az elõterjesztésben a különbözõ normák. Példaként említette a vállalkozások szabadságát, a rendet, biztonságot, az elesettek és szegények védelmét. Harrach Péter felszólalása végén azt mondta, hálásak azért, hogy most élnek,  hogy most képviselõk és részesei lehetnek az alkotmányozásnak, amely kezdete a megújulásnak.

Forrás: MTI