Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma

Share Button
A parlament felsõházi termében április 6-án került megrendezésre a Keresztény Civil Szervezetek Fóruma, „Etika-erõforrás, biztonság” témakörben.
 
Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma  
 
<--more-->
A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében, a Barankovics Alapítvány támogatásával, évente két alkalommal kerül összehívásra az országos fórum. A legutóbbi rendezvényen a napjainkban tapasztalható erkölcsi válság kapcsán, a keresztény szervezetekre háruló felelõsségrõl esett szó.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje, az MKDSZ elnöke bevezetõjében kijelentette, Magyarország megújulás elõtt áll, amely nem csak gazdasági, hanem társadalmi értelemben is szükséges. Ennek kapcsán utalt az új Alkotmány tervezetére.

– Etikai megújulásra is szükség van, amelyet az oktatásnak, a médiának, és a családoknak is egyaránt szolgálniuk kell. A politika szerepe is megvan az etikai megújulásban, azzal, hogy lehetõséget biztosít az értékhordozó közösségeknek a céljaik elérésére. A politikának olyan légkört kell teremtenie, amely az etikus magatartást normává teszi. – fogalmazott a politikus.

A fórumon köszöntõt mondott Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, és Dr. Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

Semjén Zsolt többek között kitért arra, hogy a liberális demokráciák támadják a tradicionális, evidenciaszerû értékeket, ezzel lerombolják a társadalom egészének alapját, és végsõ soron felszámolják önmagukat.

A református püspök azt fejtegette, hogy törvénykezéssel nem lehet megvédeni az etikát, mégis az a cél, hogy ne mondhassa senki „ lehet, hogy nem erkölcsös, de törvényszerû.”

Hoffmann Rózsa oktatásért felelõs államtitkár elõadásában a nevelés és etika témakörének kifejtése kapcsán kijelentette, bármilyen nevelésnek elválaszthatatlan része az erkölcsi nevelés. Az alkotmánytervezet kapcsán úgy vélte, vissza kell hozni a társadalomba az erkölcsi alapértékeket, és ennek megfelelõ jogszabályokat alkotni.


Ezt követõen Szalay Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság elnöke a média és etika összefüggéseirõl beszélt, majd a fórum résztvevõi meghallgathatták Dr. Székely János Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye segédpüspöke elõadását a cigánylét etikai kihívásairól. Dr. Oberfrank Ferenc a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója a tudomány és etika kapcsolatáról, míg Baritz Sarolta Laura Domonkos rendi szerzetes a gazdaság és etika összefüggéseirõl szólt. Czakó Gábor író a mûvészet és etika témakörét boncolgatta felszólalásában. Végül Balás Béla a Kaposvári Egyházmegye megyéspüspöke a vallás és etika témakörében tartotta meg elõadását.

Brockhauser Edit