Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

„A nemzeti érdek mindenekfelett”

Share Button
A KDNP Esztergomi alapszervezetének meghívására, Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje, és Dr. Székely János Esztergom-Budapest Fõegyházmegye segédpüspöke tartottak elõadást a „Keresztény ember a közéletben” címmel, a helyi szervezet által indított „Kereszténység és közélet” elnevezésû programsorozat keretében.
„A nemzeti érdek mindenekfelett” 
 
<--more-->
Harrach Péter azzal kezdte elõadását, hogy a keresztény embernek részt kell vennie a politikai életben.
– A világot elfogadjuk, olyannak amilyen, de a keresztény értékrendet képviselve törekszünk annak átformálására. A II Vatikáni Zsinat is megfogalmazza, hogy tiszteletre méltó azok munkája, akik embertársaik szolgálatában az állam javának szentelik magukat. Tehát részt kell venni abban a sokrétû gazdasági, társadalmi, kulturális politikai munkában, amely a közjót szolgálja. A közjó az adott társadalmi kor szerint változhat, de megvannak az állandó alapértékei, amelyek nem csak a közösség, hanem az egyén javát is szolgálják. – fogalmazott a frakcióvezetõ. Azt is hangsúlyozta, hogy a demokráciát az egyház is nagyra értékeli, de a jogállamiságot csak az emberkép helyes értékelésével lehet kiteljesíteni.

-A mai magyar politikában a kormánypártok igyekeznek következetesen megvalósítani a keresztény-polgári értékrendet. Ez a munka jelenleg csak a Fidesz-KDNP szövetségen belül képzelhetõ el. A szövetség helyi szervezeteinek és az országos szervezetek munkájának összhangban kell lennie. Esztergomban is meg kell valósítani a Fidesz-KDNP helyi együttmûködését. A nemzeti érdek mindenekfelett. – jelentette ki a politikus. Hozzátette, Esztergom polgári értékrendû, de most politikai válságot élõ város. Érezhetõ a helyi közéletben és a lakosság körében is a feszültség. Hatalmas problémát jelent a többmilliárdos adósság, és a polgármester illetve a képviselõtestület együttmûködésének hiánya. Harrach Péter sajnálatosnak nevezte, hogy Tétényi Éva független polgármester, megnyilatkozásaival és közéleti szerepléseivel a baloldalon talált politikai „menedéket”.

Székely János püspök, a magyarországi cigányság helyzetével foglalkozó elõadását követõen, a vendég elõadók válaszoltak a fórum résztvevõinek kérdéseire.
A rendezvény után Harrach Péter és a KDNP helyi szervezete zártkörû megbeszélést folytattak, amelynek során áttekintették a párt célkitûzéseit az országos és a helyi politikában.

Brockhauser Edit