Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A parlament turisztikai bizottsága kihelyezett ülésen tárgyalta a Börzsöny idegenforgalmi lehetõségeit

Share Button
Nagyoroszi mellett, a börzsönyi Wenckheim Vadászházban tartotta kihelyezett ülését az országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. A korhûen felújított fõúri vadászház jelenleg az Ipoly Erdõ Zrt. tulajdonában van. A társaság mûködési területén, Magyarország legnagyobb egybefüggõ erdõsége található. A Pest és Nógrád megyébe is átnyúló hegyvidék, illetve az Ipolymente idegenforgalmi lehetõségeivel kapcsolatos megbeszélésen a szakbizottságon kívül részt vettek Harrach Péter Pest megye, valamint Balla Mihály Nógrád megye körzeti képviselõje, Becsó Zsolt Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyûlésének elnöke, polgármesterek, és vállalkozók.
 
A parlament turisztikai bizottsága kihelyezett ülésen tárgyalta a Börzsöny idegenforgalmi lehetõségeit 
 
<--more-->
Harrach Péter köszöntõjében kiemelte, a Börzsöny és Ipolymente vidékére meghatározó ipart telepíteni nem lehet, és nem is szabad, ugyanakkor az idegenforgalom illetve az ahhoz köthetõ szolgáltatások jelenthetik a kiutat a munkanélküliségbõl, a települések elnéptelenedésébõl.

Becsó Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a Nógrádi régióban jelentõs pályázati pénz áll rendelkezésre a fejlesztésekre, de sajnos a Börzsöny másik része, amely a Közép-Magyarországi régió területére esik, ennek a forrásnak nem célterülete, ott mások a pályázati lehetõségek. Ugyanakkor a turisztikai útvonalak átkötése nem állhat meg a régióhatárnál.

Ehhez kapcsolódva Harrach Péter utalt arra, hogy Pest megyében a fõváros „elviszi” a pályázatok javát.

– A kistelepüléseknek olyan pályázati feltételeknek kell megfelelniük, amelyekhez az önrészt sem tudják elõteremteni. A nógrádi régióhoz hasonló pályázati lehetõségekre lenne szükség Pest megye hátrányos helyzetû települései esetében is. –hangoztatta a politikus. Ugyanezt támasztotta alá Harrach Péter körzetébõl érkezett négy polgármester beszámolója is. Elhangzott, hogy az eltelt húsz évben több ezer munkahely szûnt meg, bezártak az üzemek, a termelõszövetkezetek. Az emberek felhagytak a bogyós gyümölcsök termesztésével, mert a felvevõ Szobi üzem is bezárt. A települések szinte mindegyike eladósodott, a fiatalok elköltöznek. Ugyanakkor a gyönyörû természeti környezet turisztikailag sok lehetõséget rejt. Kiutat olyan jól menedzselt turisztikai hálózatban, és naptárszerû programrendszerben látnak, amelyben helyet kapnak a turistautak, lovas tanyák, szállások, kerékpárutak, kisvasút, vadas- és kalandparkok, sportrendezvények, hagyományõrzõ és kulturális fesztiválok.  

Egy ökogazdálkodással foglalkozó szobi vállalkozó is beszámolt tapasztalatairól. Elmondta, hogy a határmenti területeken lehetõség van az úgynevezett interregionális pályázatokra, bár hatalmas problémát jelent, hogy utólag finanszírozzák a beruházásokat, amihez a forrásokat szinte lehetetlen elõteremteni.

Végül Harrach Péter annak a reményének adott hangot, hogy a turisztikai bizottság az elhangzottak alapján jelezni fogja a döntéshozók felé a pályázati kiírásokban szükséges módosításokat.

Brockhauser Edit