Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Meghatározó volt az elmúlt egy év

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje szerint meghatározó volt az elmúlt egy év Magyarország számára. Harrach Péter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a strukturális reformok elindítását, az adórendszer megváltoztatását és a nemzetpolitika terén végrehajtott fordulatot emelte ki. Mint mondta: a Fidesszel közös célt megfogalmazva, de önálló stílusban és önálló hangsúlyokat képviselve dolgozott és dolgozik a KDNP a jövõben is. Értékelése szerint az új alkotmányban a KDNP minden törekvését érvényesíteni tudta, és semmi olyan nem került az alaptörvénybe, amit nem tartottak odavalónak. Kitért arra, hogy azon kétharmados törvények közül, amelyekért a KDNP felel, rövidesen elkészül a családok védelmérõl szóló jogszabály.
 
 Meghatározó volt az elmúlt egy év
 
<--more-->
Szintén a KDNP felel majd az egyházügyi változtatásokért, amelyrõl elõzetesen Harrach Péter azt mondta, hogy bezárják a kiskaput azok elõtt, akik gazdasági vállalkozásnak tekintik az egyházalapítást. Jelentõs mértékben csökkenteni kell az egyházként bejegyzett társaságok számát, a jelenlegi 250-300-ról 50 alá kell vinni, ez felel meg a valóságnak. Állam és egyház szétválasztása megtörtént, a társadalmat és egyházat szétválasztani nem szabad, az egyházak társadalmi szolgálatát az államnak elõ kell segítenie.

Kérdésre válaszolva hozzátette: azok a kategóriák, amelyek eddig meghatározóak voltak, változni fognak. Az egyház kategórián belül éles elkülönülések nem lesznek, de az még nem derült ki, hogy lesznek-e történelminek nevezett egyházak. Ha lesz klasszikus történelmi egyház kategória, akkor abba azok tartozhatnak, amelyek legalább száz éve jelen vannak Magyarországon. Ilyen értelemben, ezek közé nem tartozik a Hit Gyülekezete, és ismeretei szerint nem is kíván ebbe a kategóriába tartozni. Ugyanakkor azt kérik, hogy megkülönböztetõ jelzõket az egyházakon belül ne használjanak, megjegyezve: a gyülekezet teljes joggal az egyházak közé tartozó közösségnek tekinthetõ.

Az oktatási törvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az irány jó, szakpolitikai és társadalmi szempontból egyaránt. Vannak akik jobban tudnak taktikázni és lobbizni, ez csupán megzavarja a kedélyeket, hozzátéve: hagyni kell dolgozni az államtitkárt, és az eredmény jó lesz. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy stabil Hoffmann Rózsa helye a kormányban, és a munkájának megfelelõ bizalmat élvez. A miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke, hozzátéve: a döntést adott esetben nem a KDNP, hanem a kormányfõ fogja meghozni. Nincs döntési kényszer, szó sincs arról, hogy a miniszterelnöknek ne lenne bizalma az államtitkár iránt. A problémát a politikai ellenfelek, a riválisok, és a média gerjeszti. Harrach Péter szerint egy jól elõkészített, de nem biztos, hogy jól kommunikált munkáról van szó, az egyeztetések számos szinten és folyamatosan zajlanak, és alaposan kidolgozott hármas törvény kerül hamarosan a parlament elé.

A gyöngyöspatai történésekkel kapcsolatban furcsának találják – folytatta egy másik témával, hogy egy gazdag amerikai veszi magának a bátorságot, és hazugsággal manipulálja a hazai és nemzetközi közvéleményt.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta, hogy 124 törvényjavaslatot terjesztett elõ a kormány, mintegy 100 volt a képviselõi indítvány, és 38 beadványt jegyzett a KDNP. Összehasonlítva a négy évvel ezelõtti adatokat a kormányzati elõterjesztések száma körülbelül ugyanannyi volt, ugyanakkor a képviselõi indítványok száma többszörösére nõtt – mutatott rá.

A kormányzat egy idõzített szociális bombát kapott, amikor hivatalba lépett – mondta az államtitkár, aki a meghozott szociális intézkedései közül kiemelte a közmûdíjak befagyasztását, a kilakoltatási moratóriumot. Kitért arra, hogy az egyes lépések fedezetét nem újabb megszorításokkal teremtették meg, hanem a bankadó, a válságadó kivetésével. Szólt még az adományok áfa-mentességének megszüntetésérõl, a határon túli magyarság érdekében elfogadott intézkedésekrõl. Utóbbiak közül az egyszerûsített honosításról hozott jogszabályt, a nemzeti összetartozásról hozott törvényt, a Határtalanul osztálykirándulási programot, és a Magyar Állandó Értekezlet összehívását említette meg. A frakciószövetség népszerûségvesztését firtató kérdésre azt mondta, hogy egy négyéves ciklus során középidõ felé mindig csökken az emberek érdeklõdése. A KDNP alelnöke szerint ugyanakkor még mindig nagyon stabil szavazótábor van a Fidesz-KDNP mögött.

Pálffy István frakciószóvivõ azt mondta, hogy “kutyanehéz év” állt az ország mögött, de ez nem jelenti azt, hogy ne egy kutyanehéz év következne. A következõ év olyan életmódváltást hoz Magyarországon, amire mindenkinek fel kell készülnie. A KDNP nem hagyja el azokat az embereket, akik ezt nagyon kemény sokkhatásként fogják megélni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a növekvõ GPD-adatokra, ami a pénteki adatok az utóbbi három év legnagyobb elmozdulását mutatják, s ezt a gazdasági kormányzás eredményeként értékelte.

Forrás: MTI