Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Trianonra emlékeztek Veresegyházon

Share Button
Harrach Péter körzeti képviselõ, és Raffay Ernõ történész volt a díszvendége annak a rendezvénynek, amelyen a 91 évvel ezelõtti trianoni országszakadásra emlékeztek. A békediktátum napját a veresegyházi trianoni emlékmûnél színvonalas mûsor idézte fel, melynek során felléptek: Sasvári Sándor, Vikidál Gyula, a Bokréta néptánccsoport, és a Cantemus kórus. Imát mondott Fukk Lóránt református lelkész.
Trianonra emlékeztek Veresegyházon Trianonra emlékeztek Veresegyházon
<--more-->
Harrach Péter beszédében a tragikus történelmi eseménynek a mindennapok emberére gyakorolt hatásait említette.

-Gondoljunk bele, hogyan érinthette a békediktátum azokat a családokat, akik egyik-napról a másikra egy idegen ország polgárai lettek, a saját szülõföldjükön, elvágva az anyaországtól és a rokonaiktól. És gondoljunk azokra, akik Trianon után talpra állították az országot a kormányzóra, és a két nagy miniszterelnökre, továbbá az oktatási miniszterre, és mindazokra akik velük együtt dolgoztak. Trianon napja szomorú emlék, de elõre kell tekinteni. Az új parlament elsõk között hozta meg azokat a döntéseket, a kettõs állampolgárság megszerzésének, és a nemzeti összetartozás napjának törvénybefoglalásával, amelyek nagy hiányt pótoltak, és gyógyítják a történelmi sebeket. Mindez bizalmat és jóérzést kelt a határainkon túl élõ magyarságban is. – fogalmazott a politikus. Azt is elmondta még, hogy a munka nem fejezõdött be, mert naponta meg kell küzdeni a nemzeti összetartozás további erõsítéséért, úgy itthon, mint a Kárpát-medencében, illetve az Európai Unióban. Hozzátette, képviselõként azt érzékeli, hogy az emberek egyre inkább átérzik Trianon jelentõségét, és az eszmét továbbadják a gyermekeiknek.

Trianonra emlékeztek Veresegyházon Trianonra emlékeztek Veresegyházon
Harrach Péter beszédét követõen, az 1920. június 4.-i Trianoni békeszerzõdés történelmi következményeirõl, Raffay Ernõ történész tartott elõadást.


B.E.