Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Jól vizsgázott a magyar elnökség

Share Button
Egyértelmûen sikeresnek ítélte a most zárult magyar EU-elnökséget a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyûlési frakciójának vezetõje kedden Budapesten. Harrach Péter azt mondta, a magyar elnökség alatt nagy hangsúlyt kapott a magyar érdek képviselete, de úgy, hogy közben ne sérüljön az európai érdek. Az erõsebb Európa kiépítése és a közös érdekek képviselete megvalósult – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.
Jól vizsgázott a magyar elnökség
 
<--more-->
Felidézve az elnökség kezdetén Magyarországot ért támadásokat úgy fogalmazott: ezeket a hangokat vissza kellett verni, a támadásokat le kellett küzdeni. Ebbõl a szempontból is jól vizsgázott a magyar elnökség. Harrach Péter szerint amikor Orbán Viktor megerõsítette a nemzeti érdekeket, a keresztény-polgári-nemzeti gondolkodásmód is erõsödött Európa-szerte.
    
Firtl Mátyás országgyûlési képviselõ az elmúlt félév eredményeit részletezve a horvát csatlakozási tárgyalások lezárását, a tárgyalások Izlanddal történõ megkezdését és két fejezet lezárását emelte ki. Elõbbi kapcsán a horvát nemzetiségû képviselõ hangsúlyozta: ez Magyarország számára kiemelt célkitûzés volt, amit teljesíteni tudtak. Az Európára jellemzõ bõvítési fásultságot megtörtük, és a bõvítési folyamat tovább folytatódhat. Magyarország a Nyugat-Balkán stratégiában vezetõ szerepet tölthet be a jövõben.
    
Szólt még a roma keretstratégia, a Duna-stratégia elfogadásáról, a gazdasági szemeszterre vonatkozó javaslat jóváhagyásáról. A gazdasági kormányzás elfogadása is a lehetõ legjobb úton halad – folytatta – és kitért arra, hogy ennek érdekében 2.019 módosító javaslatot sikerült jóváhagyni. Elfogadták továbbá az egységes energiapolitikai stratégia kidolgozására vonatkozó irányelveket. Ennek értelmében 2014-re ki kell alakítani az egységes európai energiapiacot, és így mindenkinek azonos módon lesz hozzáférése az energiához. Mint mondta, Európa csúcsvezetõi a magyar elnökség teljes sikerérõl beszélnek. Úgy fogalmazott: erõsebb lett Európa és Magyarország gazdasági szempontból is erõsödött az elmúlt fél évben, sikerült megbecsültségét visszaszerezni. Kitért arra, hogy a gödöllõi helyszín kiválasztásával példa nélkül, polgárbarát módon bonyolították a programokat, és a szakapparátus úgy vezényelte le az elnökséget, hogy közben a jogalkotásban is jelentõs lépések történtek.

kdnp.hu
Forrás: MTI