Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Kitelepítettekre emlékeztek Kisnémediben

Share Button
A Kisnémedi Hõsi Emlékparkban ünnepi mûsorral és koszorúzással emlékeztek meg a hortobágyi kényszermunkatáborokba, 1951 és ’53 között, elhurcoltakról. Hatvan évvel ezelõtt a hortobágyi Árkustanyára több helyi családot is kitelepítettek. Az elhurcoltakat önkényesen válogatták ki, bírói ítélet nélkül.
Kitelepítettekre emlékeztek Kisnémediben 
 
<--more-->
Az ünnepi megemlékezésen Harrach Péter a körzet parlamenti képviselõje is részt vett. Mint elmondta, valamennyien együtt érzünk azokkal, aki ma a családtagjaikra emlékeznek, és tisztelettel hajtunk fejet az áldozatok elõtt. Hozzátette, a kitelepített embereket nem csak a szabadságukban korlátozták, de sokan az életüket vesztették a munkatáborokban. A 60 éve történtek arra emlékeztetnek, hogy abban a társadalmi rendszerben nem létezett az emberi személy méltósága és a szolidaritás. A politikus arról is szólt, hogy jelenleg nagy változások zajlanak az országban. A cél, egy egészséges társadalom felépítése, amelyben ilyen események nem történhetnek. Azt is hangsúlyozta, hogy az ünnepeknek közösségépítõ szerepük van, és öröm, hogy erre a megemlékezésre a fiatalok is eljöttek, így a következõ generációk sem felejtik el a történteket.

Ezt követõen Edelman György polgármester, és Eötvös Péter a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke szólt az egybegyûltekhez. Az ünnepi mûsor zárásaként a környezõ települések polgármesterei, a pártok képviselõi, illetve civil egyesületek, magánszemélyek koszorúzták meg az emlékmûvet.

Brockhauser