Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Máriapócson megalakult a görögkatolikus Hierotheosz Egyesület

Share Button
A máriapócsi kegytemplomban, Kocsis Fülöp és Orosz Atanáz püspökök által vezetett vecsernyét követõen került sor, a Hierotheosz Egyesület ünnepélyes alakuló ülésére, a zarándokház közösségi termében. Az alapítók szándéka szerint az egyesület, a görögkatolikus közéleti közösség, kereszténydemokrata értékeken alapuló szellemi mûhelye lesz. A névadó szent püspök, több mint ezer éve adta életét a magyar nép kereszténységéért.
Máriapócson megalakult a görögkatolikus Hierotheosz Egyesület  
 
<--more-->
Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje köszöntõbeszédében a keresztény társadalmi felelõsséget hangsúlyozta, amely egyszerre kötelesség és lehetõség. Mint elmondta, az egyháziak nem politizálhatnak, de a hívõknek, a kereszténydemokrata értékek mentén, részt kell venniük a közéletben, ha máshogy nem a szavazással.
-Örülök, hogy a liturgia hitet erõsítõ õsi szövegeinek élménye után, részese lehetek a görög katolikus közösség társadalmi szerepvállalásának. Az egyesület tagjai ugyanazt a társadalmi felelõsséget fogják gyakorolni, mint a KDNP képviselõi a parlamentben, vagy a helyi politika képviselõi az önkormányzatban. A magyar nemzetnek szüksége van erre a szolgálatra. – fogalmazott Harrach Péter.

Szászfalvi László, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelõs államtitkár felszólalásában kiemelte, ma Magyarországon társadalmi és gazdasági megújulás zajlik, amelyben elengedhetetlen az egyház aktív jelenléte. Az állam és az egyház alkotmányjogi értelemben szétválasztott, de az együttmûködésük fontos, hiszen egyik oldalon a lelki, és szellemi megújulás segítése a feladat, a másik oldalon a támogató politika. Hozzátette, az egyesület munkája errõl a megújulásért való küzdelemrõl, misszióról fog szólni.

A rendezvényen felolvasták Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes köszöntõ levelét. A Hierotheosz Egyesület több, a görögkatolikus egyházhoz kötõdõ, parlamenti képviselõt is tiszteletbeli tagjává fogadott.

Brockhauser Edit