Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP elutasítja a kvótarendszert

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt elutasítja a nõi kvótarendszert, azt diszkriminatívnak tartja – jelentette ki sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje, aki szerint a nõi kvóta nem más, mint „az ultrafeminizmus vadhajtása, torzszülöttje”. A kvótarendszer ugyanis nem a rátermettséget szabja a mandátum feltételéül, hanem a nemi hovatartozást – mondta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: fontosnak tartják, hogy a nõk a közéletben megfelelõ szerepet kapjanak.
<--more-->
Harrach Péter álláspontja szerint a közletben a nõk nagyobb részvételi arányához két út vezet: az egyik, amelyik a természetes fejlõdésnek ad lehetõséget, a másik az erõltetett kvótarendszer. Ez utóbbit a KDNP semmiképpen sem tudja támogatni – fûzte hozzá.

Harrach Péter úgy fogalmazott, az ultrafeminizmus a nõk szempontjából „a legkártékonyabb eszmeiség”, amely azt mondja, hogy a nõ elsõsorban a hivatásának él, és nem beszél a legfontosabb célról, a legnagyobb örömet jelentõ feladatról, az anyaságról, és arról, hogy a nõ családban, és a hivatását megkeresve jelenjen meg a társadalomban.   

Az LMP-s Ertsey Katalin szerdai felvetésérõl, miszerint ha nem fogadja el a parlament a nõi kvótát, a Fidesznek – egy egészséges versengést elindítva – legalább 35 százalékban kellene nõi jelölteket szerepeltetni a listáján a következõ választásokon, azt mondta: minden párt annyi jelöltet indítson, ahány jelölt a párton belül arra alkalmas. Ha ez nõi jelölt, akkor nõt, ha férfi, akkor férfit – fogalmazott azt MTI kérdésére, megerõsítve, hogy az elsõdleges szempontnak a rátermettségnek kell lennie.  

„Mint ahogy azt sem határozzuk meg, hogy hány orvos vagy jogász legyen a jelöltek között, ugyanúgy nem határozzuk meg azt sem, hány nõ vagy férfi legyen” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.  

Csontos Szandra, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviseletében azt mondta, hogy a nõknek és a férfiaknak egyaránt megvan a társadalomban betöltött természetes szerepük, és ebben a család és a munka egyaránt megjelenik. Kitért arra, hogy a szervezetben a nõk 40 százalékos arányban képviseltetik magukat, és hozzátette: a nõi politikai szerepvállalás nem áll szemben a nõi tradicionális szerepekkel. Egy jól mûködõ politikai közösségben a szerepvállalás nem lehet kor és nem függvénye – mutatott rá.

kdnp.hu
Forrás: MTI