Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Harrach Péter felszólalása a Családok védelmérõl szóló sarkalatos törvényrõl, a TÁRKI által szervezett, „Munka- család- egyensúly” témakörében tartott mûhelykonferencián

Share Button
A politikus hangsúlyozta, hogy az aggasztó demográfiai adatok, a család intézményének gyengülése, a fiatalok félelme az elkötelezõdéstõl, az alacsony születésszám, és a társadalmak fenntarthatóságának kérdése arra mutatnak, hogy a politikának évtizedekre elõre meg kell határoznia a megfelelõ irányvonalat, és ezt a családok védelmérõl szóló sarkalatos törvény foglalja keretbe. A jól kiszámítható családpolitika az egyik legfontosabb feltétele a gyermekvállalási kedv növekedésének.
 
Harrach Péter felszólalása a Családok védelmérõl szóló sarkalatos törvényrõl, a TÁRKI által szervezett, „Munka- család- egyensúly” témakörében tartott mûhelykonferencián
 
<--more-->
Az individuális szemlélet azt mondja, hogy a társadalom az egyénre épül, mi azt mondjuk, a közösségre, amelynek legkisebb és legfontosabb egysége a család. Az emberi személy méltóságából kiindulva, a szabadság, a jó választására való készséget jelenti. A társadalomban az egyén megvalósíthatja önmagát, a közösségekben vállalt szerepével, legyen az családi, egyházi, civilszervezeti vagy végsõ soron a nemzeti közösség. A hagyományos értékek tisztelete, a normák elfogadása, és a rend betartása a cél.  

A törvényi preambulumban szereplõ elvek az eszményt jelentik, ugyanakkor igazodni kell a mai magyar viszonyokhoz. Közismert, hogy sok az egyszülõs család, az élettársi kapcsolat, a gyermekek negyven százaléka házasságon kívül születik, és magas a válások száma. A törvény definíciókat, irányvonalakat határoz meg, többek között magáról a család fogalmáról, a családközpontú gondolkodásról, a felelõs párkapcsolatról, a családi életre nevelésrõl, a családtámogatás rendszerérõl, a gyermekek jogairól és kötelességeirõl, vagy a generációk közötti felelõsségvállalásról. A kereszténydemokrata politika egyik legfontosabb feladata, hogy a családdal kapcsolatos közgondolkodást megváltoztassa, és megerõsítse a családok védelmét.

Brockhauser Edit