Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A kormány minden eszközzel megõrizi az ország stabilitását

Share Button
Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttmûködésrõl a Nemzetközi Valutalappal – tájékoztatott közleményében a Nemzetgazdaság Minisztérium. A KDNP egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy minden eszközzel megõrizze az ország stabilitását és csökkentse kiszolgáltatottságát – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
<--more-->
A Nemzetgazdasági tárca hangsúlyozza : a magyar gazdaság növekedéshez elsõsorban a “függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti”. Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a “saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttmûködés az IMF-fel”, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét.

Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételrõl szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetõi biztonságot Magyarországon. így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést – áll a közleményben.

A Kereszténydemokrata Néppárt egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy minden eszközzel megõrizze az ország stabilitását és csökkentse kiszolgáltatottságát – mondta a frakcióvezetõ.

A KDNP alelnöke kiemelte: az IMF-fel történõ, új alapokon nyugvó tárgyalások biztonsági hálót jelenthetnek a magyar gazdaság számára. A forint erõsödése is jelzi a lépés helyességét. “Reméljük, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalás gazdasági függetlenségünk megtartását és a piacok bizalmának visszaszerzését eredményezi” – fûzte hozzá Harrach Péter.

“A gazdasági függetlenség megõrzése fontos a kormánynak és ebben a nem megszokott, Magyarország sajátosságait is figyelembe vevõ megoldások is szerepet kaptak. A kormány a mintegy 1000 milliárdos törlesztést nem egyedül az emberek vállára tette, hanem igyekezett a bankokat is bevonni a rendezésbe” – jelentette ki a frakcióvezetõ.

A kereszténydemokrata politikus szerint a törekvés ki is vívta a nemzetközi pénzvilág nemtetszését. “Ez folyamatos küzdelemre késztet bennünket. Ennek egyik eleme az IMF-fel kötendõ új típusú kapcsolat, mely nem a megszokott diktátumokra épül, hanem biztosítja gazdasági függetlenségünket”.

Harrach Péter országmentõ költségvetésnek nevezte a jövõ évi büdzsé tervezetét, melyben szavai szerint alapvetõ célkitûzésként szerepel, hogy a kormány a magyar emberek életminõségének megõrzésére, a nyugdíjak értékének megõrzésére törekszik.

A politikus újságírói kérdésre rámutatott: “az a hadjárat, ami a forint ellen indult, melynek bizonyos bankok által pénzelt hitelintézetek voltak az élén, az új típusú megállapodással csökkeni fog”.