Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

A KDNP megoldást kínál a közmûtartozás kezelésére

Share Button
Az elõrefizetõs, kártyás áram és gáz mérõórák általános elterjesztését célzó törvényjavaslatot nyújt be a a KDNP az Országgyûlésnek. A tervezet szerint a szolgáltatóknak a hatvan napon túli hátralékosoknál kötelezõ lenne ilyen mérõórát felszerelni. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje Bús Balázzsal és Pálffy Istvánnal tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a közüzemi díjtartozás súlyos probléma, ami miatt a kikapcsolás vagy kilakoltatás veszélye fenyegetheti az érintett családokat.
 
A KDNP megoldást kínál a közmûtartozás kezelésére 
 
<--more-->
A kereszténydemokrata politikus a mostani szabályozást meglehetõsen bonyolultnak nevezte, s ezen álláspontja szerint változtatni kell. Harrach Péter a kártyás telefonokhoz hasonlította az elõrefizetõs mérõórák mûködését.      

Bús Balázs, a KDNP országgyûlési képviselõje, Óbuda polgármestere rámutatott: nagyon nagy hátralékok halmozódtak fel abból adódóan, hogy a jelenlegi rendszer csak késve reagál a problémákra, így az adósságkezelési szolgáltatások csak akkor indulnak be, ha már jelentõs összegû tartozás halmozódik fel.  

Megjegyezte: ugyan jelen pillanatban is lehet kártyás mérõórákat felszerelni, de az eljárás bürokratikus, nehezen áttekinthetõ volta miatt csak kevesen élnek ezzel a megoldással.

A KDNP javaslata alapján minden olyan fogyasztónál, aki hatvan napon túli hátralékba kerül, a szolgáltató kártyás mérõóra felszerelésére lenne kötelezve. Ezzel megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása, viszont az életveszélyes helyzetek is elkerülhetõk lennének – jelentette ki a polgármester.

Ha szükség van a fogyasztásra, ezeket az órákat nagyon egyszerûen fel lehet tölteni, a mûködtetés az önkormányzatok támogatási rendszerébe is könnyen beilleszthetõk – mondta a politikus.

A javaslat másik eleme, hogy a hátralékosok minden befizetésének húsz százaléka az adósság törlesztésére fordítódik. A kiosztott háttéranyag szerint a mérõórák úgy mûködnének, hogy ötezer forintnyi feltöltésbõl négyezer forint felhasználható lenne, míg ezer forint a fennálló adósságot törleszti.  

An mérõórák felszerelését követõen a szolgáltatónak a felszerelésrõl, és az inaktív órák fogyasztási helyérõl rendszeresen adatot kell szolgáltatnia jegyzõnek.  

Harrach Péter megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy a szolgáltatók ebben ellenérdekeltek, de mint fogalmazott: ezt az akadályt is le kell küzdeni.  

Bús Balázs kérdésre válaszolva elmondta: kérhetõ az önkormányzattól a védendõ státuszba vétel, és ezekben az esetekben a szolgáltatónak saját költségén kell a mérõórát felszerelni, és annak tulajdonosa is a szolgáltató. Ettõl függetlenül is kérheti bárki a mérõóra felszerelését, saját költségén.  

Az MTI kérdésére hozzátette: a mérõóra felszerelésének költsége mintegy 29 ezer forint.  

Bús Balázs elmondta: a befizetés után kap egy kódot a fogyasztó, ezt kell beütni, és a számlálás visszafelé történik. Ez a rendszer mindenképpen megtakarításra ösztönöz, hiszen folyamatosan látható a fogyasztás, így könnyebben tudatosul, mikor, hogyan lehet takarékoskodni.  

Pálffyi István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivõje felidézte, hogy a Fidesz frakcióvezetõje korábban már beterjesztett egy javaslatot, ami szabályozni kívánta ezt a kérdést. Az az indítvány kikapcsolási moratóriumot vezetett be, amely azonban az energiaágazatot megosztotta, és az energiaügyi államtitkár szakmai rosszallását is kiváltotta. Ezzel szemben a KDNP javaslata nemcsak a szociális ágazatban mûködõk egyöntetû helyeslését bírja, hanem arra is alkalmas, hogy a törvényhozók között is konszenzust teremtsen – jelentette ki.

kdnp.hu
Forrás: MTI