Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Rövidesen benyújtja KDNP az elõrefizetõs, kártyás mérõórákról szóló törvényjavaslatot

Share Button
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) rövidesen benyújtja az elõrefizetõs, kártyás áram-, és gázmérõórákról szóló törvényjavaslatát – mondta el Harrach Péter a kisebbik kormánypárt egri külön tanácskozása után az MTI-nek. A pénteki 2,5 órás tanácskozáson értékelték a képviselõcsoport munkáját, áttekintették a kormány jogalkotási tervét és felkészültek a tavaszi jogalkotási idõszakra – tájékoztatott a kereszténydemokratát frakcióvezetõje.
<--more-->
Az elkövetkezõ idõszak jogalkotásából az új Polgári törvénykönyv és a Büntetõtörvénykönyv megalkotását emelte ki a frakcióvezetõ. Mint hangsúlyozta: ezek hosszú évekre meghatározzák a jogi környezetet. Fontosnak nevezte még az Országgyûlés tavaszi ülésszakán tárgyalandó javaslatok közül a hungarikumokról szóló törvényt, valamint társasházakat érintõ módosításokat is.

Jelezte: a KDNP-nek lesznek saját kezdeményezései, példaként az elõrefizetõs, kártyás áram-, és gázmérõórákról szóló indítványt említette. Ezt rövidesen benyújtják az Országgyûlésnek, még némi egyeztetésre van szükség a piaci szereplõkkel a gyakorlati alkalmazásról.

A KDNP javaslata alapján minden olyan fogyasztónál, aki hatvan napon túli hátralékba kerül, a szolgáltató kártyás mérõóra felszerelésére lenne kötelezve. Ezzel megakadályozható lenne a további hátralékok felhalmozása, viszont az életveszélyes helyzetek is elkerülhetõk lennének. Ha szükség van a fogyasztásra, ezeket az órákat nagyon egyszerûen fel lehet tölteni, a mûködtetés az önkormányzatok támogatási rendszerébe is könnyen beilleszthetõ.

A javaslat másik eleme, hogy a hátralékosok minden befizetésének húsz százaléka az adósság törlesztésére fordítódik. A mérõórák úgy mûködnének, hogy ötezer forintnyi feltöltésbõl négyezer forint felhasználható lenne, míg ezer forint a fennálló adósságot törleszti.

Harrach Péter elmondta, a közel 2,5 órás tanácskozáson értékelték a KDNP-frakció munkáját is. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: szakmai szempontból színvonalas munkát végeztek a KDNP-s országgyûlési képviselõk. Külön kiemelte a képviselõk fegyelmezettségét, mint mondta, kötelezettségeiket a jelenlét, a szavazás tekintetében egyaránt pontosan teljesítették.

Hozzátette: a KDNP fenntartja magának a jogot a jövõben is, hogy a frakciószövetségen belül világnézeti kérdésekben önálló és egységes véleményt képviseljen.

A külön tanácskozás elõtt a frakciószövetség szerdától együttes ülést tartott Egerben.

Forrás: MTI