Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

KÉSZ kerekasztal konferencia Marcaliban

Share Button
Ma nagyon fontos, hogy a magyar társadalomban meglegyen a társadalmi béke – hangsúlyozta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyûlési képviselõcsoportjának vezetõje Marcaliban, a KÉSZ gyõri csoportjának országjáró kerekasztal-beszélgetésén, hozzátéve: „hiszen a gazdasági nehézségeink, az országot ért támadások, a strukturális átalakítások olyan munkát, feladatot adnak számunkra, ami már nagyon nehezen viseli el a gerjesztett feszültségeket”.
 
KÉSZ kerekasztal konferencia Marcaliban 
 
<--more-->
Kövér László a rendezvényt megelõzõ sajtótájékoztatón azt mondta: „vállalva a kritika kockázatát”, és házelnökként bizonyos értelemben kívülrõl nézve mindazt a kihívást, nehézséget, problémahalmazt, amivel a kormány tagjainak, benne a miniszterelnöknek keresztül kellett menni az elmúlt másfél-két esztendõben, „azt gondolom, hogy emberfeletti teljesítményt produkáltak”.  A kormányváltás óta 380 körüli azoknak a törvényeknek a száma, melyeket elfogadtak, és ezek nem „apró-cseprõ” törvények voltak, hanem az alaptörvénytõl kezdve, az oktatást, az egészségügyet, az önkormányzati rendszert érintõ nagy szerkezetátalakító törvények – hozta fel példaként az eddig elvégzett törvényalkotói munkára Kövér László.

„Elmondhatjuk, hogy az ilyen értelemben vett munkának a nagy részén, a nehezén már túl vagyunk” – mondta a házelnök, hozzátéve: „most abban reménykedünk, hogy mindazt, amit jogi értelemben alapként leraktunk, mindazt, amit a kormányzat a gazdaságstabilizálás érdekében az elmúlt két évben megtett, az a következõ két esztendõre lehetõséget ad, hogy kapaszkodó pályára kerüljünk”.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetõje a KÉSZ szerepérõl, jelentõségérõl szólva kiemelte: „a KÉSZ egy olyan civil szervezet, amely nem direkt politikai céllal, viszont határozott értékrenddel mûködik, ezért nagyon fontosak ezek a rendezvények, ahol ugyan politikusok is szerepelnek, de mindig a nemzet egészérõl, az ország sorsáról rajtuk van szó”.

A kereszténydemokrata politikus közölte: fontosnak tartja véleményt fûzni a Demokratikus Koalíció vezetõjének történelmi egyházakat érintõ keddi bejelentéséhez, ugyanis „Gyurcsány Ferenc egy olyan megnyilatkozást tett, ami súlyosan veszélyezteti a társadalmi békét, a hívõ és nem hívõ emberek viszonyát”.

Ma nagyon fontos, hogy a magyar társadalomban meglegyen a társadalmi béke – hangsúlyozta Harrach Péter, hozzátéve: „hiszen a gazdasági nehézségeink, az országot ért támadások, a strukturális átalakítások olyan munkát, feladatot adnak számunkra, ami már nagyon nehezen viseli el a gerjesztett feszültségeket”.

A KDNP kiáll a történelmi egyházak mellett, de minden tevékenységükkel, minden politikai döntésükkel a társadalom egészének az érdekeit szolgálják – fogalmazott a frakcióvezetõ.

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ gyõri csoportjának tiszteletbeli elnöke, kereszténydemokrata országgyûlési képviselõ, a kerekasztal-beszélgetés szervezõje és levezetõje elmondta: ez a 183. kerekasztal-beszélgetés, és az érdeklõdést jól mutatja, hogy az idén 15 rendezvényük lesz, de 13 meghívásnak már csak következõ évben tudnak eleget tenni. Ez azt jelenti, hogy az 1997-ben megkezdett beszélgetések továbbra is hitelesek, az emberek nem veszítették el a közélet iránti érdeklõdésüket.

Fodor Csaba politológus, a Nézõpont Intézet munkatársa szerint „a 2014-es országgyûlési választás minden eddiginél élesebben a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közötti hitelességi választás lesz”. Úgy vélte: a baloldali ellenzék óriási lépéshátrányban van a Fidesz–KDNP-vel szemben, ahol van egyértelmû vezetõ.

Forrás: MTI