Harrach Péter

KDNP országgyűlési képviselő

Antall József emlékkonferencia

Share Button
„Antall József kereszténydemokrata szellemisége” címmel a rendszerváltást követõ elsõ szabadon választott miniszterelnök születésének nyolcvanadik évfordulóján, emlékkonferenciát rendeztek a Hadtörténeti Intézetben. Az Antall József politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont által szervezett rendezvényen többek között felszólalt, Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Martonyi János külügyminiszter, Dr. Boross Péter volt miniszterelnök, illetve Harrach Péter a KDNP frakcióvezetõje.
 Antall József emlékkonferencia
 
 
<--more-->
Harrach Péter köszöntõjében elmondta: Antall Józsefrõl kereszténydemokrataként emlékezik meg, hiszen az egykori miniszterelnök maga is kereszténydemokrata politikus volt, aki Európa keresztény hagyományait hangoztatta.

-Antall József emberképe is keresztény volt, nem csupán az egyén jogait, kötelességeit, méltóságát, és szabadságát tekintette, hanem a közösségért, és másokért is felelõsséget vállaló embert. Kormányprogramjában a család és a gyermekek védelme mellett állt ki. Sajnos ma azt látjuk, hogy Európa baloldali vezetõi számára éppen a család vált kevésbé fontossá. – hangsúlyozta a szónok. Kiemelte, hogy Antall Józsefben a szolidaritás eszménye is élt, létrehozta a demokratikus társadalmi rend szociális ellátórendszerét. Ma a jóléti állam átalakulás zajlik, és nem feltétlen segélyt, hanem esélyt kell biztosítanunk. A harmadik kereszténydemokrata alapelv a szubszidiaritás is fontos volt számára, a helyi közigazgatás megreformálása ma ismét feladata a kormányzatnak.

-Antall József beszédeinek aktuális üzenete van, nem nehéz párhuzamot vonnunk, amikor arról szólt, hogy sem a határon belül, sem azon kívül nem mindenkinek érdeke, hogy sikeresek legyünk. Vagy amikor azt mondta, hogy a nemzetközi pénzvilág bizalmát meg kell nyernünk és meg is kell tartanunk, ne legyenek illúzióink. – idézte fel Harrach Péter.

Szavait azzal zárta, hogy Antall József valódi demokrata volt, politikai utódainak érezzük magunkat, és az õ szellemében dolgozunk.  
 
Brockhauser Edit